Kabinet verbetert pensioenopbouw flexwerkers

Flexwerkers kunnen een beter pensioen gaan opbouwen. Nu worden de kleine pensioenrechten die zij opbouwen vaak na afloop van het contract uitbetaald. Voortaan dragen pensioenfondsen de pensioenopbouw automatisch over aan het fonds van de nieuwe werkgever. Hierdoor blijft het opgespaarde geld bestemd voor de oudedagsvoorziening en bouwt de flexkracht een beter pensioen op.

Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer. Beeld anp

Dit stelt staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA) voor in een conceptwetsvoorstel dat zij woensdag op internet heeft gepubliceerd. Vakbeweging, werkgevers en pensioenfondsen steunen het voorstel.

Sinds 2007 hebben pensioenuitvoerders het recht om kleine pensioentjes contant uit te betalen. Het gaat om pensioenen van maximaal 465 euro per jaar. Niet alle pensioenfondsen doen dat, maar als het gebeurt kan de flexkracht geen bezwaar maken. Uitbetaling was vooral bedoeld om de administratie met bijbehorende kosten voor een pensioenfonds te beperken.

Als de flexkracht wil dat zijn kleine pensioen naar het fonds van een nieuwe werkgever wordt overgemaakt, mag dat vaak niet omdat het pensioenfonds er te slecht voor staat, schrijft Klijnsma. Ze stelt nu voor dat pensioenfondsen in plaats van het recht tot uitbetaling van het kleine pensioen het recht krijgen om het opgespaarde geld over te maken naar het fonds van de nieuwe werkgever. Hierdoor blijft het opgespaarde geld bestemd voor de oudedagsvoorziening en wordt uiteindelijk een beter pensioen opgebouwd door de flexkracht, hoopt zij. Zoals de flexkracht nu geen bezwaar kan maken tegen uitbetaling, kan hij straks geen bezwaar maken tegen bundeling van zijn pensioen.

Het pensioenfonds kan het opgepotte geld voortaan ook overdragen als het er zelf slecht voor staat. Klijnsma vindt dat dat kan omdat het om relatief lage bedragen gaat en dat uitbetaling de financiële positie niet wezenlijk beïnvloed. Voorlopig geldt het voorstel alleen voor pensioentjes die worden opgebouwd nadat het voorstel wet is geworden.

Iedereen kan op internet via mijnpensioenovverzicht.nl zijn opgebouwde AOW- en pensioenaanspraken nagaan. Het is de bedoeling dat pensioenfondsen via het burgerservicenummer bij het register kunnen nagaan of een flexkracht na afloop van het contract bij een ander fonds pensioen opbouwt. Als dat zo is, kunnen de pensioenfondsen de overdracht van het opgebouwde pensioen regelen.

Klijnsma wil later kijken of het voorstel ook kan gelden voor bestaande, kleine pensioenen. Zij hoopt het wetsvoorstel dit voorjaar in te kunnen dienen. Als het na de verkiezingen door de nieuwe Tweede Kamer wordt behandeld en het nieuwe kabinet het niet blokkeert zou het in 2018 van kracht kunnen zijn.

Pensioenfondsen hebben 18 miljoen rekeningen waarop mensen pensioen sparen. Het gaat om 5,5 miljoen werkenden, 3,2 miljoen gepensioneerden en 9,2 miljoen 'slapers' ofwel rekeningen waar geen geld meer op wordt gestort. Bij die laatste groep gaat het vooral om de uitzendsector, horeca, schoonmaak, landbouw, detailhandel en levensmiddelenwinkels. Pensioenfondsen in deze bedrijfstakken hebben 3,2 miljoen slapende rekeningen van voormalige werknemers tegen 1 miljoen actieve rekeningen van werkenden. De meeste van deze voormalige werknemers - 2,7 miljoen mensen - hebben gespaard voor een pensioen dat kleiner is dan 465 euro per jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden