Kabinet van nieuwe Britse premier May krijgt vorm

Het kabinet van de kersverse Britse premier Theresa May begint langzaamaan vorm te krijgen. Voormalig minister van Ontwikkelingssamenwerking Justine Greening gaat naar Onderwijs en Liz Truss, eerder minister van Milieu, gaat naar Justitie. Hiervoor moet de voormalige concurrent van May, Michael Gove, het veld ruimen.

Theresa May. Beeld AFP

Gove kon op fikse kritiek rekenen omdat hij zijn kompaan Boris Johnson had 'verraden'. Johnson zou, als leider in de Brexit-campagne, de gedoodverfde premier zijn. Gove was zijn beoogde tweede man, maar stelde zich plotseling zelf kandidaat voor het premierschap. De Britse krant Daily Mail omschreef dit als 'de wreedste aderlating voor de Conservatieven sinds de val van Thatcher'.

Britse media melden dat ook minister van Onderwijs Nicky Morgan en minister van Cultuur John Whittingdale het veld moeten ruimen. Zij worden volgens de Daily Mail gezien als bondgenoten van David Cameron en passen daarmee niet in het nieuw te vormen kabinet van premier May.

Hammond: geen noodbudget nodig

Ook heeft de premier een nieuwe minister van Financiën aangesteld: Philip Hammond. Op zijn eerste werkdag heeft hij gezegd dat Groot-Brittannië geen noodbudget nodig heeft om de verwachte economische klappen als gevolg van de aanstaande Brexit op te vangen. In plaats daarvan is Hammond van plan de economische situatie gedurende de zomer goed in de gaten te houden, voordat hij zoals gewoonlijk in de herfst een financiële begroting presenteert.

'Er is nu veel werk te doen', aldus de minister tegen Sky News. Hij benadrukte er alles aan te zullen doen om de economie te stabiliseren en het vertrouwen in de financiële markten te herstellen nadat de Britten vorige maand voor een vertrek uit de Europese Unie stemden.

'De markten hebben geruststellende signalen nodig, ze moeten weten dat we er alles aan doen om de economie op de rails te houden', zegt Hammond. Geld lenen tegen de huidige historisch lage rente is volgens hem aantrekkelijk, maar niet slim, 'want dit land heeft al hoge schulden.'

Michael Gove. Beeld reuters

De niet zo diplomatieke Boris Johnson op BuZa, is dat wel zo'n goed idee? (+)

Lees hier alles over de stoelendans op 10 Downing Street. (+)

Minister Hammond. Beeld reuters

Johnson op BuZa

De woensdag aangestelde premier Theresa May verplaatste Hammond van zijn functie als minister van Buitenlandse Zaken naar Financiën om orde op zaken te stellen. Boris Johnson, de aanvoerder van de Brexiteers, is aangesteld op de post van Buitenlandse Zaken.

Hammonds voornaamste taak is het stabiliseren van de economie wanneer deze, zoals de verwachting is, in troebel vaarwater terecht zal komen. Hammond is een euroscepticus maar tegen een Brexit. De 60-jarige heeft de verwachting uitgesproken dat het land pas in 2022 los zal zijn van de EU.

Boris Johnson krijgt de prestigieuze post van Buitenlandse Zaken. Beeld afp

May & Merkel

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft de nieuwe Britse premier Theresa May inmiddels uitgenodigd voor een bezoek aan Berlijn. Merkel wilde niet ingaan op de benoeming in Londen van Boris Johnson tot nieuwe minister van Buitenlandse Zaken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.