NieuwsCoronavaccins

Kabinet: vaccins voor 3,5 miljoen Nederlanders verwacht in eerste kwartaal 2021

Het kabinet verwacht dat in het eerste kwartaal van 2021 zo'n 3,5 miljoen mensen gevaccineerd kunnen worden. Bewoners van verpleeghuizen, mensen met een verstandelijke beperking in een instelling en hun zorgpersoneel krijgen voorrang. Daarna volgen 60-plussers en mensen met ernstige medische aandoeningen.

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid.
 Beeld ANP
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid.Beeld ANP

Dat staat in een brief die minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De CDA-bewindspersoon houdt wel een slag om de arm, omdat het Europees Medicijn Agentschap (EMA) en het College ter Beoordeling van geneesmiddelen (CBG) nog groen licht moeten geven. Of de goedkeuring inderdaad snel komt is nog niet zeker.

Drie producenten – BioNTech/Pfizer, AstraZeneca en Moderna – verwachten nu wel dat er in het eerste kwartaal geleverd kan worden. Nog drie andere producenten denken in het tweede of derde kwartaal van 2021 klaar te zijn. Voor de meeste vaccins geldt dat er twee prikken nodig zijn, meestal gegeven in een periode van een aantal weken. Nederland heeft via de Europese Unie ingetekend op die vaccins. Alleen de afspraken met Moderna zijn nog niet helemaal rond.

Bij het verdelen van de vaccins houdt De Jonge zich in grote lijnen aan het advies dat de Gezondheidsraad donderdag al naar buiten bracht. Het kabinet geeft daarbij wel eerst voorrang aan de naar schatting 155.000 bewoners van verpleeghuizen en mensen met een verstandelijke handicap in instellingen. Ook de circa 265.000 medewerkers in deze instellingen mogen zich als eerste laten vaccineren.

Daarna komen 60-plussers en mensen met een medische indicatie aan de beurt. Dat zijn in totaal zo'n 6,5 miljoen mensen. In eerste instantie zal er geselecteerd worden op leeftijd: eerst komen de oudste mensen met een medische indicatie aan de beurt, daarna 60-plussers zonder aandoeningen, vervolgens 60-minners met gezondheidsproblemen en uiteindelijk zorgmedewerkers die in direct contact staan met patiënten met Covid-19.

De Jonge benadrukt in de brief dat de aanpak nog kan veranderen. ‘We weten nog niet welke vaccins uiteindelijk tot de markt zullen worden toegelaten, op welk moment dat gebeurt, en in welke hoeveelheden. Ook weten we niet voor welke groepen deze vaccins geschikt zullen zijn. Het kabinet bereidt zich daarom – samen met verschillende partijen – voor op meerdere scenario’s.’

Ook de Gezondheidsraad maakte eerder al die voorbehouden. De onafhankelijke adviseur kiest in haar aanbevelingen nadrukkelijk voor het voorkomen van sterfte op zich, en niet voor een strategie van zoveel mogelijk gewonnen levensjaren voor de maatschappij als geheel.

Op dit moment is die doelstelling het best te bereiken door eerst ouderen in te enten, maar dat kan veranderen als de beschikbare vaccins bijvoorbeeld minder effectief blijken voor 60-plussers. Dan kan er alsnog voor gekozen worden om jongere leeftijdsgroepen eerst te vaccineren. Ook als het aantal besmettingen heel laag is, kan het mogelijk beter zijn om jongeren eerst te vaccineren om zo een opleving van het virus te voorkomen.

De voorlopige keuze om eerst 60-plussers en mensen met medische indicaties te vaccineren sluit aan bij de adviezen van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Ook omringende landen als Duitsland, Denemarken en Groot-Brittannië kiezen voor die aanpak.

LEES OOK

Hoe weet je of een vaccin tegen corona dat zó snel ontwikkeld is op de lange termijn wel veilig is?
Nu de eerste twee coronavaccins op het eerste oog spectaculair goed werken, dringt zich een nieuwe vraag op. Gaat het allemaal niet te snel?

Duitse media zien in doorbraak coronavaccin migrantensprookje. Of is dat juist beledigend?
Turks-Duitse jongeren in Berlijn worden niet warm of koud van het feit dat het Duitse oncologenechtpaar, dat een veelbelovend coronavaccin heeft ontwikkeld, Turkse ouders heeft. ‘Ik voel er niks bij.’

Wel of niet vaccineren? Het Volkskrant-panel twijfelt: ‘Maar ik geloof het oordeel van de experts’
Het is volop in debat, nu het coronavaccin in zicht is: ga je je laten inenten? Wat zijn de voors en tegens? We vroegen het aan de vaste leden van het Volkskrant-panel, die we kennen uit verkiezingstijd. Hoe denken zij over vaccineren?

Hugo de Jonge doet niet aan een plan B – en neemt zo grote risico’s
Als coronaminister ligt Hugo de Jonge geregeld onder vuur. Als lijsttrekker moet hij een verscheurd CDA zien te behoeden voor een verkiezingsnederlaag. Is die dubbelrol vol te houden?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden