Kabinet twijfelt of lessen Kunduz wel beklijven

DEN HAAG - De Nederlandse trainingsmissie in Kunduz heeft de kwaliteit van Afghaanse politieagenten verbeterd, maar het kabinet twijfelt of de lessen blijven hangen. Door een overdreven wensenpakket van de Tweede Kamer zijn bovendien veel minder agenten opgeleid dan Nederland had gewild.


Dat staat in de eindevaluatie over de politietrainingsmissie in Afghanistan die woensdag naar de Tweede Kamer is gestuurd door de ministers Timmermans (Buitenlandse Zaken), Hennis (Defensie), Opstelten (Justitie) en Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking). Nederland heeft van juli 2011 tot juli 2013 zo'n 350 militairen en politietrainers uitgezonden naar Kunduz.


'Of de behaalde resultaten in Kunduz op de lange termijn beklijven, is mede afhankelijk van de politieke en veiligheidsontwikkelingen in Afghanistan. Na de verkiezingen in april 2014 zal moeten blijken of de Afghanen in staat zijn verder te werken aan de opbouw van een stabiel Afghanistan', staat in het rapport. 'Het toeschrijven van zichtbare resultaten vijf jaar na de Nederlandse inzet zal naar verwachting lastig zijn, gezien de relatief kleine omvang van de Nederlandse missie en de vele veranderingen in het politiekorps.'


Het aantal getrainde agenten is minder dan bij aanvang van de missie werd geschat. 'Dit komt mede door de wens van het parlement dat Nederland alleen civiele politie zou opleiden', staat in de evaluatie. Ook mochten alleen agenten uit Kunduz worden opgeleid, terwijl zich bij het trainingscentrum agenten uit allerlei provincies meldden.


Het kabinet concludeert dat de ervaring in Kunduz 'onderstreept' dat Nederland terughoudend moet zijn met het formuleren van nationale wensenlijstjes. 'Die wens van de Tweede Kamer bleek in de praktijk niet goed uitvoerbaar. Ze vergde een onevenredige inspanning van de Nederlandse militairen ter plaatse en leidde af van de kerntaken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden