nieuwsadvocatuur

Kabinet trekt toch de portemonnee voor de rechtsbijstand

Het kabinet trekt alsnog de portemonnee om de ergste nood te lenigen in de gesubsidieerde rechtsbijstand. Voor de komende twee jaar komt er 73 miljoen euro bij om de gefinancierde rechtshulp voor minder draagkrachtigen op peil te houden. Hoewel het in strijd is met het regeerakkoord, hebben alle vier de coalitiepartijen hiermee ingestemd.

Advocaten in toga tijdens een tweedaags protest tegen verdere bezuinigingen. Beeld ANP
Advocaten in toga tijdens een tweedaags protest tegen verdere bezuinigingen.Beeld ANP

De sociaal advocaten zijn voorlopig tevreden, ook al is het niet de structurele steun van jaarlijks 127 miljoen euro die twee jaar geleden in een onafhankelijk rapport van rechter Herman van der Meer werd becijferd. De Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) roept haar achterban nu op de staking af te blazen die ze voor begin volgend jaar had aangekondigd.

Het akkoord is verrassend, omdat minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming (VVD) tot nu toe steeds volhield dat geld niet de oplossing is voor het probleem met de rechtsbijstand. Zijn doel is juist om juridische procedures te ontmoedigen en mensen te stimuleren andere manieren te zoeken om hun conflicten te beslechten. Hij vindt dat minder vaak een beroep moet worden gedaan op ‘toegevoegde’ advocaten – die gesubsidieerde juridische bijstand verlenen aan mensen die geen advocaat kunnen betalen bij diverse conflicten.

‘Meer geld neemt het onderliggende probleem niet weg’, zei hij onlangs nog in de Volkskrant. ‘Juridische oplossingen zijn niet altijd de oplossingen waarmee mensen duurzaam geholpen zijn.’

Stelselwijziging

De sociaal advocaten vinden dat Dekker de realiteit verkeerd inschat. Zij draaien nu al veel onbetaalde uren om iedereen de juiste bijstand te verlenen. Uit protest tegen Dekkers beleid koersten zij aan op een staking in januari. De NOvA stelde eerder dat de komende jaren in elk geval 25 tot 30 miljoen euro per jaar nodig is om de sociale advocatuur overeind te houden. Zij stopte na Prinsjesdag de gesprekken met Dekker over een stelselherziening toen bleek dat er geen extra geld kwam. Tijdens een debat vorige week waarin Dekker opnieuw niet over de brug kwam, liepen de advocaten demonstratief weg.

‘Ik geloof meer in de filosofie om nee te zeggen en ja te doen, dan andersom’, zei Dekker vrijdag in een toelichting op zijn koerswijziging. ‘Dit geeft rust om de gesprekken te hervatten en komt tegemoet aan de acute nood die door advocaten wordt gevoeld.’ Het betekent in de praktijk dat de vergoeding voor sociaal advocaten 10 procent hoger wordt. Dekker werkt aan een stelselwijziging die in 2024 met wetgeving moet zijn voltooid. Een volgend kabinet moet beoordelen wat, na de verkiezingen van maart 2021, in de periode 2022-2024 moet gebeuren.

SP-Kamerlid Michiel van Nispen, die het in debatten fel opnam voor sociaal advocaten, reageert: ‘Actievoeren helpt. Dit is een eerste stap naar een redelijke vergoeding voor sociaal advocaten en een stap om, in het belang van de rechtsstaat, klassenjustitie te voorkomen.’ Komende week behandelt de Tweede Kamer de begroting van het ministerie van Justitie en Veiligheid. f

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden