NieuwsTegemoetkoming

Kabinet trekt ruim half miljard coronasteun uit voor gemeenten

Gemeenten, provincies en waterschappen krijgen 566 miljoen euro extra van het Rijk om de dienstverlening aan burgers op peil te houden. Dat hebben minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris Vijlbrief (Belastingen) namens het kabinet bekendgemaakt.

Een medewerker van de bibliotheek op de Neude in Utrecht verzamelt ingeleverde boeken. De bibliotheken zijn sinds kort weer open. Gemeenten krijgen nu 84 miljoen euro extra om het exploitatieverlies te dekken dat door de gedwongen sluiting is ontstaan.  Beeld Raymond Rutting
Een medewerker van de bibliotheek op de Neude in Utrecht verzamelt ingeleverde boeken. De bibliotheken zijn sinds kort weer open. Gemeenten krijgen nu 84 miljoen euro extra om het exploitatieverlies te dekken dat door de gedwongen sluiting is ontstaan.Beeld Raymond Rutting

De noodhulp aan lagere overheden moet het verlies aan inkomsten compenseren dat ze door de coronacrisis lijden. Zo krijgen gemeenten veel minder parkeergeld en toeristenbelasting binnen nu de overheid Nederlanders aanraadt zoveel mogelijk thuis te blijven en er weinig buitenlandse bezoekers in Nederland zijn. Het kabinet geeft de gemeenten daarom 225 miljoen euro extra om deze tegenvallers te dekken.

Het kabinet wil voorkomen dat gemeenten gedwongen worden fors te bezuinigen op publieke voorzieningen als bibliotheken, muziekscholen, musea en filmhuizen. Ter dekking van de exploitatieverliezen van deze culturele instellingen stelt het kabinet 60 miljoen euro beschikbaar.

De coronacrisis zadelt gemeenten ook met extra kosten op. Zo geven ze meer geld uit aan Jeugdzorg en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), omdat mensen gedwongen thuiszitten. In sommige gezinnen leidt dat ‘op elkaars lip zitten’ van gezinsleden tot meer huiselijk geweld. Ook de noodopvang voor kinderen van ouders met een vitaal beroep jaagt gemeenten op kosten. Ter compensatie van die uitgaven wordt door het kabinet nog eens 167 miljoen euro uitgetrokken.

Voor het overeind houden van de sociale werkvoorziening tijdens de coronalockdown (maart-april-mei) heeft het kabinet 90 miljoen euro uitgetrokken.

De provincies en de vervoersregio’s Rotterdam-Den Haag en Amsterdam kunnen extra geld tegemoet zien om het openbaar vervoer te laten rijden, hoewel er veel minder reizigers zijn. Staatssecretaris Van Veldhoven is nog met de provincies en de ov-bedrijven in gesprek over het geëigende compensatiebedrag.

Eerder compenseerde het kabinet gemeenten al voor onder andere het kwijtschelden van de huur van sportverenigingen (90 miljoen euro) en voor het niet innen van het abonnementstarief in de Wmo (18 miljoen euro).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden