Nieuws

Kabinet trekt opnieuw portemonnee voor coronasteun ondernemers, ‘niet zonder risico’

Het kabinet trekt dit kwartaal nog eens 730 miljoen euro uit om noodlijdende ondernemers te ondersteunen. Vanwege de verlenging van de lockdown worden twee bestaande steunmaatregelen uitgebreid.

Een lege winkelstraat in Breda.  Beeld Arie Kievit
Een lege winkelstraat in Breda.Beeld Arie Kievit

Ondernemers die door de coronamaatregelen hun omzet zagen teruglopen, kunnen vanaf het tweede kwartaal 100 procent van hun vaste lasten vergoed krijgen. Eerder dekte de zogeheten TVL 85 procent. Daarnaast wordt het budget voor de Tonk verdubbeld tot 260 miljoen. Dit is de steunmaatregel voor ondernemers die bij andere regelingen tussen wal en schip vallen en bijvoorbeeld de huur niet meer kunnen betalen.

Met de uitbreiding van de TVL geeft het kabinet uitvoering aan een verzoek van de Kamer. Dat is niet zonder risico, schrijven de verantwoordelijke bewindslieden vrijdag in hun Kamerbrief. ‘Hoe hoger de subsidiebedragen zijn, hoe hoger het risico op misbruik en oneigenlijk gebruik is.’ Bovendien is er een grote kans dat de verhoging van de TVL voor een deel van de ondernemers leidt tot overcompensatie en dat die de ‘prikkel’ wegneemt om zelf weer omzet te draaien.

De vrijdag aangekondigde verruiming van het steunpakket komt bovenop de 7,6 miljard die het kabinet eind januari al extra uittrok en waarmee de rekening de 61 miljard gepasseerd is. Van die eerdere verruiming hebben overigens nog lang niet alle ondernemers kunnen profiteren: de Tonk-loketten zijn nog niet in alle gemeenten geopend en de uitbetaling van de extra TVL werd eind februari met 16 weken uitgesteld.

Het huidige steunpakket loopt tot en met juni, wat er daarna gebeurt, is nog onderwerp van overleg met de werkgeversorganisaties en de vakbonden. Een besluit daarover zal pas na de verkiezingen naar buiten worden gebracht. Inmiddels is het kabinet ook begonnen de rekening op te maken van de coronasteun die het dit voorjaar uitkeerde. Eerder deze week werd bekend dat tot dusver zeker 21 duizend gecontroleerde ondernemers een bedrag van 291 miljoen euro loonsubsidie moeten terugbetalen.

VAN TOZO TOT TONK: HOE ZAT HET OOK ALWEER?

Tozo (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers): Zzp’ers met inkomensverlies kunnen bij de gemeente een beroep doen op de Tozo. Hun inkomen wordt dan aangevuld tot het bestaansminimum, 1.050 euro voor alleenstaanden, 1.500 euro voor samenwonenden. Alles wat een zzp’er en zijn/haar partner verdient, wordt van dat bedrag afgetrokken.

NOW (Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud): Werkgevers met meer dan 20 procent omzetverlies kunnen tot 85 procent van de loonkosten vergoed krijgen door het UWV. Het gaat om voorschotten op basis van verwacht omzetverlies en voorwaarde is dat werknemers niet worden ontslagen (de loonsom mag niet dalen). Sinds oktober maakt UWV de rekening op voor de eerste subsidieronde van dit voorjaar.

TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten): Werkgevers met meer dan 30 procent omzetverlies kunnen een deel van hun vaste lasten vergoed krijgen door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Vorig jaar was de vergoeding afhankelijk van het omzetverlies maar dat is losgelaten, sinds januari krijgen werkgevers standaard 85 procent van hun vaste lasten vergoed.

Tonk (Tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten): Het wordt al cynisch het ‘duizenddingendoekje’ genoemd: wie niet uit de voeten kan met de reguliere coronasteun kan een beroep doen op dit gemeenteloket om de woonlasten te bekostigen. Het gaat dan bijvoorbeeld om zzp’ers die vanwege de partnertoets niet in aanmerking komen voor Tozo. De regeling zou vorige week van start gaan, maar dat is nog niet in alle gemeenten het geval.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden