Nieuws Jeugdzorg

Kabinet trekt honderden miljoenen extra uit voor jeugdzorg, maar gemeenten willen meer

Het kabinet trekt honderden miljoenen extra uit voor de jeugdzorg, maar volgens de gemeenten is dat niet genoeg. De gemeenten zeggen 490 miljoen euro per jaar extra nodig te hebben. Het kabinet wil volgens de NOS niet verder gaan dan 350 miljoen euro dit jaar en 190 miljoen euro in de drie jaren erna.

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) wil het genoemde bedrag bevestigen noch ontkennen. Beeld ANP

De NOS baseert zich op Haagse bronnen. Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) wil het genoemde bedrag bevestigen noch ontkennen. Volgens hem lopen de onderhandelingen met de gemeenten nog. Hij laat weten dat hij van de gemeenten ook iets terug verwacht voor het extra geld dat hij beschikbaar stelt. Die moeten de organisatie van de jeugdzorg beter op orde krijgen. ‘De financiële tekorten bij de jeugdzorg hebben de nadrukkelijke aandacht van het kabinet. We bekijken welke financiële maatregelen er nodig zijn. Maar ook in de regie, sturing en samenwerking aan de kant van de gemeenten is er veel ruimte voor verbetering. Het is én-én.’

De jeugdzorgwoordvoerder van het CDA in de Tweede Kamer, René Peters, zegt over duidelijke signalen te beschikken dat de gemeenten het jeugdzorgbudget gebruiken voor zaken die daar niet onder zouden moeten vallen, zoals dyslexie-behandelingen en kindercoaches. ‘Ik heb de jeugdzorguitgaven van de gemeente Amsterdam bestudeerd en dan zie je dat de gemeente kindercoaches betaalt. Maar daar is de jeugdzorg nooit voor bedoeld geweest. Alleen kinderen met heel zware dyslexie zouden recht moeten hebben op jeugdzorg, niet alle kinderen die wat moeite hebben met lezen. Als gemeenten het geld verkeerd besteden, is meer geld natuurlijk niet de oplossing.’

Chronisch geldtekort

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) sloeg woensdagochtend in een open brief in het AD alarm over het chronische geldtekort in de jeugdzorg. De VNG schrijft daarin dat gemeenten op andere zaken moeten gaan bezuinigen om de tekorten in de jeugdzorg op te vangen als het kabinet niet met heel veel extra geld over de brug komt. Onderzoek dat minister De Jonge heeft laten uitvoeren, wees onlangs uit dat tweederde van de gemeenten haar jeugdzorgbudget met meer dan 20 procent overschrijdt. Bij 1 op de 5 gemeenten is dat zelfs 40 procent.

De rijksoverheid droeg de verantwoordelijkheid voor de jeugdzorg in 2015 over aan de gemeenten en verlaagde tegelijkertijd het landelijke budget voor die zorgtaak met 450 miljoen euro per jaar. Het idee daarachter was dat de decentralisatie tot meer marktwerking en concurrentie onder zorgaanbieders zou leiden, waardoor de prijzen zouden dalen. Dat gebeurde in eerste instantie ook, maar de prijsbodem is nu wel bereikt. Bovendien stijgt het aantal minderjarigen dat gebruik maakt van de jeugdzorg nogal sterk. Dat waren er in 2015 nog 380 duizend, maar drie jaar later al 428 duizend. Inmiddels doet bijna 1 op de 10 jongeren een beroep op de jeugdzorg.

Wat de oorzaak is van die toename is niet helemaal duidelijk. Mogelijke verklaringen zijn dat ouders de jeugdzorg beter weten te vinden en dat gemeenten, omdat ze dichter op de doelgroep zitten dan het rijk, probleemkinderen eerder in de peiling hebben. CDA-Kamerlid Peters snijdt een andere mogelijke oorzaak aan: gemeenten betalen uit het jeugdzorgbudget ook behandelingen die eigenlijk niet vergoed zouden moeten worden of die onder de zorgverzekering horen te vallen.

Lees meer over de financiële problemen bij jeugdzorg

Utrechtse Heuvelrug kan de jeugdzorg niet meer betalen. Moet de burgemeester zijn ambtswoning verkopen?
De gemeente Utrechtse Heuvelrug worstelt met een ernstig tekort op de jeugdzorg: van het Rijk komt 6 miljoen euro minder binnen dan eraan wordt uitgegeven. Dan maar enkele bibliotheekfilialen sluiten? Op de weekmarkt vraagt de burgemeester het aan zijn inwoners.

Ingrijpende bezuinigingen bij gemeenten doordat zorgtaken meer kosten dan begroot
Tientallen gemeenten staan voor ingrijpende bezuinigen doordat de zorgtaken die zij erbij hebben gekregen veel duurder zijn dan begroot. Er zijn onder meer plannen voor het sluiten van bibliotheken, minder onderhoud aan wegen en gebouwen, minder cultuur en het verhogen van de gemeentebelastingen. Dit blijkt uit een rondgang van de Volkskrant.

Een op de tien jongeren krijgt jeugdzorg, grote verschillen tussen gemeenten
Het aantal jongeren in de jeugdzorg is ook in 2018 gestegen, al is de toename aanzienlijk minder groot dan de jaren ervoor. In 2018 kregen 428 duizend jongeren tot 23 jaar enige vorm van jeugdzorg, het jaar daarvoor waren dat er 420 duizend. Dit is ongeveer een op de tien jongeren. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden