Kabinet trekt extra geld uit voor beveiliging controversiële evenementen

Het kabinet maakt extra geld vrij voor de cultuursector. Regeringspartijen VVD en PvdA willen in totaal 13,5 miljoen euro besteden aan culturele evenementen. Eén miljoen moet gestoken worden in de beveiliging van culturele evenementen.

De Deense cartoonist Kurt Westergaard hield in De Balie een lezing over persvrijheid. Beeld Julius Schrank
De Deense cartoonist Kurt Westergaard hield in De Balie een lezing over persvrijheid.Beeld Julius Schrank

De partijen zullen maandag de plannen presenteren bij de Cultuurbegroting in de Tweede Kamer. Deze plannen zijn een initiatief van Tweede Kamerleden Jacques Monasch (PvdA) en Michiel van Veen (VVD). Zij willen een fonds creëren 'ter bescherming van het vrije woord en de vrijheid van expressie'. Monasch en Van Veen zijn bang dat culturele instellingen afzien van controversiële exposities en debatten vanwege hoge beveiligingskosten.

Zo kon afgelopen mei een lezing van de omstreden Deense cartoonist Kurt Westergaard in de Balie alleen doorgaan dankzij extra zware beveiliging. Van Veen stelt dat instellingen aanspraak moeten kunnen maken op het beveiligingsfonds zodra de vrijheid van meningsuiting in gevaar komt. Op Radio 1 zei hij dat 'ongezonde zelfcensuur' voorkomen moet worden en dat het fonds daartoe zal bijdragen.

Het overige geld gaat onder andere naar festivals, ondersteuning van kleinere beeldende kunstinstellingen en kunst in de openbare ruimte. Musea krijgen één miljoen euro om verzekeringspremies voor kunst in bruikleen te kunnen betalen. Daarnaast gaat er een half miljoen extra naar 'overig opera-aanbod' (Reisopera en Opera Zuid), een half miljoen naar postacademische kunstinstellingen en een half miljoen naar toporkesten en topgezelschappen.

Fans van Avicii op festival Pinkpop. Beeld ANP
Fans van Avicii op festival Pinkpop.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden