Kabinet trekt 80 miljard uit voor mobiliteit

Het kabinet trekt ongeveer 80 miljard euro uit voor het verkeer in de periode van 2010 tot 2020. Met dit bedrag moet de betrouwbaarheid en voorspelbaarheid van vervoer op de weg, het spoor en het water verbeteren....

Van onze verslaggever

Tussen de drie en zeven miljard euro van het bedrag moet worden opgebracht door de gebruikers van de infrastructuur. Of dit via tolpoortjes en rekeningrijden zal gaan gebeuren, is nog open, zo staat in de nog vertrouwelijke Nota Mobiliteit van het kabinet, bevestigen bronnen rond het kabinet.

Minister Peijs van Verkeer zal de definitieve plannen uiterlijk half oktober naar de Tweede Kamer sturen. Minister Zalm van Financiverklapte op zijn weblog dat de betrokken ministers overeenstemming hebben bereikt.

Het kabinet heeft voor de uitvoering van plannen en onderhoud voor de wegen in totaal 38,3 miljard euro nodig. Voor het spoor is 16,9 miljard beschikbaar. De vaarwegen kunnen rekenen op 11 miljard.

Dat gebruikers zullen moeten gaan betalen voor het gebruik van infrastructuur, heeft minister Peijs al aangekondigd. Peijs wil hiervoor een advies van een platform waarin onder andere de ANWB en de Bovag zitting hebben. Pas als er draagvlak is voor dit 'beprijzen van infrastructuur' zal Peijs een keuze maken. Deze kabinetsperiode zal dat volgens de minister zeker niet meer gebeuren.

Peijs heeft geleerd van de ervaringen van haar voorgangster Netelenbos die het plan tot rekeningrijden moest laten varen na fel protest van de ANWB en het dagblad De Telegraaf.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden