Kabinet trekt 750 miljoen euro extra uit voor opvang

Het kabinet trekt 750 miljoen euro extra uit voor de opvang van asielzoekers. Dit zei minister Dijsselbloem van Financiën na de ministerraad. Op de valreep van het jaar legt het kabinet 350 miljoen euro bij voor het asielbeleid, volgend jaar krijgt verantwoordelijk staatssecretaris Dijkhoff 400 miljoen extra te besteden.

De noodopvang in Heumensoord nabij Nijmegen. Beeld anp

Het geld komt deels uit de begroting van minister Ploumen van ontwikkelingssamenwerking. Ook andere ministeries leggen geld bij, zegt Dijsselbloem. Het kabinet verwacht dat de vluchtelingenstroom volgend jaar zal aanhouden en er nog eens 58 duizend asielzoekers naar Nederland zullen komen.

Vrijdagochtend werd bekend dat het kabinet afspraken heeft gemaakt met provincies en gemeenten over de opvang van vluchtelingen. Die afspraken houden in dat gemeenten 'sobere huisvesting' gaan bouwen voor 14 duizend 'statushouders'; asielzoekers met een (tijdelijke) verblijfsvergunning. Ook komt er in elke provincie noodopvang voor 2.500 nieuwkomers.

Begin oktober, enkele dagen nadat staatssecretaris Dijkhoff van Asiel werd belaagd in het Drentse dorpje Oranje, ging het kabinet om tafel met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Interprovinciaal Overleg (IPO). Het Rijk was de controle over de asielinstroom kwijt en had hulp nodig van gemeenten en provincies om herhaling van taferelen als Oranje te voorkomen.

V.l.n.r. Van Zanen van de VNG, vicepremier Asscher, premier Rutte, Bijleveld van het IPO. Beeld anp

Asielopvang steeds meer ten koste van ontwikkelingshulp

Ruim een kwart van het budget voor de allerarmsten in de wereld gaat dit jaar op aan asielopvang. En dat aandeel wordt volgend jaar alleen maar groter. Deels omdat de asielinstroom elke verwachting overstijgt en deels omdat het hulpbudget krimpt. Daarmee wordt de traditionele ontwikkelingshulp steeds meer verdrukt door asielopvang. Lees het hele bericht hier.

'Prop' in het systeem

Toen werd afgesproken om 'de prop' uit het systeem te halen: duizenden statushouders die bedden in asielzoekerscentra bezet houden omdat gemeenten geen woningen voor ze hebben. Ook werd afgesproken dat er meer grootschalige noodopvang moest komen zoals het tentenkamp Heumensoord bij Nijmegen.

Vandaag presenteerden kabinet, gemeenten en provincies de uitwerking van die plannen. Gemeenten gaat 'sobere, kleinschalige huisvesting' bouwen voor 14 duizend statushouders. Later komen daar nog eens 10 duizend plekken bij, zei premier Rutte. Gemeenten kunnen leegstaande panden van het Rijk huren. Het kabinet biedt een subsidie om de panden geschikt te maken voor bewoning.

Asielzoekers arriveren per bus in het Drentse dorp Oranje. Beeld anp

Geld voor integratie

Om de instroom het hoofd te bieden krijgt elke provincie opvang voor 2500 asielzoekers. Het COA (Centraal orgaan Opvang Asielzoekers) ziet het liefst grootschalige opvang van meer dan 1500 plekken, maar kleinere locaties van minimaal 200 plekken zijn ook toegestaan. Gemeenten krijgen een bijdrage van 100 euro per opgevangen asielzoeker per nacht.

Tot slot presenteerde minister Asscher van Integratie vrijdagochtend een plan om mensen met een verblijfsvergunning sneller te laten integreren. Het gaat om taalles, 'participatie' en hulp bij het organiseren van zorg. Gemeenten krijgen per statushouder 2370 euro om hem of haar te begeleiden. 'We willen dat de apotheker uit Aleppo ook een bijdrage gaat leveren in Nederland.' Nieuwkomers zullen, ook als zij een tijdelijke verblijfsvergunning krijgen, een 'participatieverklaring' moeten tekenen. Dit contract wijst vergunninghouders op hun 'plichten en rechten'.

Vluchtelingen protesteren bij het voormalige ministerie van Sociale Zaken tegen de omstandigheden in hun nieuwe tijdelijke verblijfplaats. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden