Kabinet trekt 7 miljoen uit voor Afghaanse verkiezingen

Nederland trekt 7,4 miljoen euro uit voor de Afghaanse presidentsverkiezingen in april volgend jaar. Dat bericht ambassadeur Han Peters op Twitter.

Een verkiezingsposter van president Karzai voor de Afghaanse verkiezingen van 2009. Beeld EPA

Peters twittert: 'Contract getekend met UNDP Elect. Nederland zal 10 miljoen dollar (7,4 miljoen euro, red.) bijdragen aan verkiezingen in Afghanistan.' Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dat de gift een bijdrage is aan de presidentsverkiezingen komend voorjaar.

UNDP Elect is het VN-programma dat internationale steun organiseert voor de Afghaanse presidentsverkiezingen in 2014. Het doel van het project is het verwezenlijken van 'duurzame, integere en inclusieve' Afghaanse verkiezingen. Nederland is één van de donorlanden die het VN-project ondersteunen, naast onder meer Canada, de VS, Frankrijk, Duitsland en de Europese Unie.

In april volgend jaar kiest Afghanistan een opvolger voor president Hamid Karzai. De stembusgang vindt plaats in een periode waarin westerse landen hun troepen terugtrekken uit het land. Onlangs verlieten de laatste Nederlandse militairen en politietrainers de Afghaanse streek Kunduz. De Verenigde Staten vertrekt volgend jaar, na dertien jaar van oorlog, uit Afghanistan.

In 2001 begon toenmalig president George Bush een oorlog in het oosterse land omdat het Talibanbewind weigerde Osama Bin Laden uit te leveren. De Navo-missie, waaraan ook Nederland deelnam, verdreef het streng-islamitische Talibanregime en handhaafde meer dan tien jaar een licht ontvlambare status-quo. Nu westerse troepen zich terugtrekken, wordt gevreesd voor een nieuwe machtsstrijd in het verscheurde land.

Karzai werd in 2001 aangewezen als leider van de internationaal gesteunde overgangsregering. In 2004 won hij de presidentsverkiezingen en in 2009 werd hij opnieuw gekozen voor een periode van vijf jaar.

Tien kandidaten
Tien kandidaten zijn in de race voor het presidentschap, meldt de Amerikaanse nieuwssite USA-today. Volgens peilingen maakt Abdullah Abdullah de meeste kans. Hij was ook in 2009 kandidaat, maar trok zich op het laatste moment terug omdat de verkiezingen volgens hem niet eerlijk verliepen. Aanhangers van Karzai zouden hebben gefraudeerd.

Op de kandidatenlijst staat ook de extremist Abdul Rassoul Sayyaf. In zijn naam strijdt op de Filipijnen de beweging Abu Sayaaf, die onder andere aanslagen tegen christenen zou hebben gepleegd. Sayyaf zou in het verleden Bin Laden hebben geholpen bij diens terugkeer naar Afghanistan, toen die niet meer welkom was in Soedan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.