Kabinet trekt 600 miljoen uit voor banenplan

Het kabinet trekt 600 miljoen euro uit om de snel oplopende werkloosheid te bestrijden. Het geld gaat naar subsidies voor werkgevers die jongeren, ouderen of gehandicapten een baan bezorgen. Met werkgevers en vakbeweging is afgesproken dat ook zij 600 miljoen investeren. Zo wordt 1,2 miljard euro in de arbeidsmarkt gepompt.

Vacatures in het raam van een uitzendbureau.Beeld anp

Minister Lodewijk Asscher (PvdA) van Sociale Zaken heeft het banenplan woensdagavond naar de Tweede Kamer gestuurd. Het is de uitwerking van globale afspraken in het sociaal akkoord, dat het kabinet op 11 april met werkgevers en werknemers sloot. Asscher noemt geen aantallen mensen die hij met de subsidiepot denkt te helpen, noch het aantal banen dat hij verwacht te behouden of te scheppen.

Werkgevers en werknemers mogen bepalen waaraan het geld wordt uitgegeven, maar Asscher noemt in zijn brief nadrukkelijk het belang van het creëren van stages en werkervaringsplaatsen, scholing, arbeidsbemiddeling, outplacement en ondersteuning bij het in dienst nemen van kwetsbare groepen. Oudere werknemers kunnen worden ingezet als begeleider van jonge, onervaren krachten. De subsidie mag niet gebruikt worden voor het optuigen van verkapte vut- of prepensioenregelingen.

Vakbeweging en werkgevers kunnen meteen plannen indienen om per project maximaal twee jaar subsidie te krijgen. De subsidieregeling blijft van kracht tot 2016. De laatste projecten lopen dan uiterlijk tot 2018. Marjan Oudeman, nu nog lid van de Akzo-top en binnenkort bestuursvoorzitter van de Universiteit Utrecht, gaat het Actieteam Crisisaanpak leiden dat de aanvragen en de werkgelegenheidsplannen beoordeelt. In dat team zitten verder de sociale partners, gemeenten en uitkeringsinstelling UWV.

Sociale partners
Om te voorkomen dat deze aanpak leidt tot staatssteun aan bedrijven moet de subsidie voor groepen bedrijven gelden. De sociale partners moeten minimaal de helft van elk plan financieren. Volgens Asscher kan dat bijvoorbeeld uit scholingsfondsen of via cao-afspraken. Om misbruik tegen te gaan wordt de subsidie teruggevorderd als minder dan 60 procent van een plan wordt uitgevoerd

Volgens Piet Fortuin van vakbond CNV Vakmensen worden al veel werkgelegenheidsplannen voorbereid. 'Het wachten is op Asschers voorwaarden. Als hij die publiceert, stromen de plannen zo bij hem binnen.' Ook werkgeverslobby VNO-NCW wil nog geen concrete voorstellen toelichten.

Nederland heeft geen gelukkige geschiedenis met werkgelegenheidsplannen. Asscher denkt door zijn eisen en het meebetalen door de sociale partners een mislukking te voorkomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden