Kabinet trekt 117 miljoen euro extra uit voor opruimen kernafval Petten

Het opruimen van vaten kernafval van de reactor in Petten kost de belastingbetaler ruim 100 miljoen euro extra. Bij die nucleaire rekening zal het niet blijven.

Koen Haegens
null Beeld ANP
Beeld ANP

Het kabinet moet dit jaar 117 miljoen euro extra uittrekken om kernafval van de reactor in Petten af te voeren. Dat meldt minister Carola Schouten van Landbouw vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

De reactor in Petten produceert medische isotopen. Die worden gebruikt bij de behandeling van onder meer kanker en hart- en vaatziekten. Het afval dat nu opgeruimd moet worden, is ontstaan in het verleden bij andere activiteiten. De vaten verkeren in een beroerde toestand. Deels is niet eens duidelijk wat er precies in zit. Het afvoeren hiervan lijkt de verantwoordelijkheid van het bedrijf dat Petten uitbaat. Dat kan de kosten echter niet opbrengen.

Minister Schouten haalt het benodigde geld uit een nieuw potje. Dat had het kabinet gecreëerd voor investeringen in diverse regio's. De miljoenen zullen gebruikt worden om de vaten met radioactieve inhoud af te voeren naar de centrale opslag in Borssele. Ook moeten delen van de bijna zestig jaar oude nucleaire installatie in Petten ontmanteld worden. De komende jaren zal een consortium onder leiding van een Argentijns staatsbedrijf hier een nieuwe kernreactor bouwen.

Het is niet voor het eerst dat de belastingbetaler opdraait voor de roestige erfenis van het Nederlandse nucleaire verleden. De afgelopen twintig jaar heeft de staat al zo'n 200 miljoen euro meebetaald aan het afvalprobleem van 'Petten'.

Bij de huidige rekening van 117 miljoen euro zal het naar alle waarschijnlijkheid ook niet blijven. Behalve Petten kan vooral de ontmanteling van de inmiddels gesloten reactor in Dodewaard prijzig worden. Op dit moment lopen nog onderhandelingen tussen de overheid en de energiebedrijven die eigenaar zijn van deze centrale. Onderzocht wordt 'of een mogelijkheid bestaat voor een minnelijke regeling', schrijft Schouten in haar kamerbrief.

De financiële strop komt niet geheel onverwacht. In een afgelopen zomer door hoge ambtenaren van vier ministeries opgesteld overzicht, bedoeld voor de kabinetsformatie, werd zelfs rekening gehouden met een tegenvaller die de komende jaren kan oplopen tot 400 miljoen euro.

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden