Kabinet toch akkoord met grotere EU

Het demissionaire kabinet gaat akkoord met de uitbreiding van de Europese Unie met tien landen in 2004. Het kabinet wil volgens premier Balkenende geen veto uitspreken over de toetreding van een of meer landen, uit vrees dat de positie van Nederland in Europa 'zware schade' oploopt....

Het standpunt dat het kabinet vrijdag eensgezind innam, wordt pas binnen de EU vertolkt als de Tweede Kamer akkoord gaat.

Met name bij VVD en LPF bestaan grote bezwaren tegen de Big Bang, zoals de gelijktijdige toetreding van tien landen genoemd wordt. De VVD in de Kamer reageerde teleurgesteld. Volgens fractieleider Zalm had het kabinet voor een hardere opstelling moeten kiezen.

Nu het kabinet demissionair is, 'moeten we extra goed naar de Kamer luisteren', zei Balkenende. De Kamer heeft geen macht meer om desnoods het kabinet ten val te brengen. Dankzij het CDA en de oppositiepartijen kan het kabinet waarschijnlijk wel rekenen op een meerderheid.

Net als Balkenende sprak demissionair minister De Hoop Scheffer van Buitenlandse Zaken de angst uit 'dat Nederland geïsoleerd' raakt als het de uitbreiding van de EU zou blokkeren. Dan zou Nederland op geen enkele steun meer kunnen rekenen voor een hervorming van het Europese landbouwbeleid. Hervorming is noodzakelijk, wil de Unie niet 'onbetaalbaar' worden, aldus De Hoop Scheffer.

Het kabinet wil wel extra waarborgen dat nieuwe EU-leden voldoen aan de gestelde eisen. Op uiteenlopende terreinen, van de bestrijding van corruptie tot voedselveiligheid, schieten sommige kandidaat-lidstaten nog tekort. De EU zou bijvoorbeeld levensmiddelen uit Polen moeten weren, zolang het land niet voldoet aan Europese normen op het gebied van voedselveiligheid.

De Hoop Scheffer ontkende dat de EU daardoor straks uit A-leden en B-leden bestaat. In het verleden konden kandidaat-leden ook niet meteen aanspraak maken op een volwaardig lidmaatschap, betoogde hij na afloop.

De Deense premier Rasmussen toonde zich na een onderhoud met Balkenende ingenomen met het kabinetsstandpunt. 'Het zou me verbaasd hebben als Nederland, een pro-Europees land, een veto had uitgesproken', aldus de Deen, die als dienstdoend EU-voorzitter Den Haag bezocht.

Balkenende reist dinsdag naar Parijs en Londen voor gesprekken met president Chirac en premier Blair. Hij kan dan niet het definitieve Nederlandse standpunt overbrengen, omdat de Tweede Kamer pas op woensdag debatteert over de kwestie.

De dag erna komen de Europese staatshoofden en regeringsleiders bijeen in Brussel, om te bepalen met welke landen de toetredingsonderhandelingen wordt voortgezet. Tijdens een Europese top in Kopenhagen, in december, krijgen naar verwachting tien landen, vooral uit Midden-en Oost-Europa, de toezegging dat ze in 2004 kunnen toetreden.

De website van de Financial Times meldde gisteravond dat Nederland, Spanje en Oostenrijk plannen van de Commissie hebben tegengehouden die kandidaatlanden een overgangstermijn gunnen bij het uitfaseren van hun staatssteun aan bedrijven. Voor Nederland zouden vooral de Tsjechische plannen voor de uitfasering van subsidies aan de staalsector onaanvaardbaar zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden