Kabinet sust geschil over ontslagregeling

Het kabinet wil een extra waarborg tegen willekeurig ontslag van zieke werknemers. De ministers hebben dat vrijdag besloten onder druk van de PvdA en de vakbeweging....

De PvdA voelde zich deze week overvallen door de coalitiegenoten VVD en D66, die samen met het CDA de ontslagbescherming van zieke werknemers willen opheffen. Het voorstel van de drie partijen - die samen een Kamermeerderheid hebben - komt erop neer dat een werkgever niet meer naar de rechter hoeft om het ontslag af te dwingen van een werknemer die zich niet genoeg zou inspannen om weer aan het werk te gaan. Toestemming van de directeur van het arbeidsbureau zou moeten volstaan.

PvdA en vakbeweging vinden dat zieke werknemers te zwak komen te staan als zij hun ontslag alleen nog achteraf juridisch kunnen aanvechten. Daarom wil het kabinet de directeur van het arbeidsbureau verplichten een tweede oordeel te vragen aan de uitvoeringsinstelling, zoals het GAK, de instantie die de uitkeringen toekent en verstrekt.

Premier Kok hoopt zo 'de zorg van veel mensen over een zekere willekeur bij ontslag' weg te nemen. PvdA-Kamerlid J. Smits reageert voorzichtig positief. 'Het is in elk geval een waarborg die wij nodig achten.' Voordat ze een definitief standpunt inneemt, wil Smits het voorstel komende week met haar fractie bespreken.

VVD-Kamerlid G. Wilders is 'heel blij' dat het kabinet zijn voorstel niet dwarsboomt. Hij noemt het een 'principieel punt' dat onwillige zieke werknemers geen rechterlijke bescherming meer hebben bij ontslag. 'Dat principe blijft recht overeind. Er is wel een tweede oordeel nodig, maar voor de werkgever blijft het toch makkelijker, goedkoper en laagdrempeliger dan bij de rechter.'

De sociale partners kunnen zich vinden in het politieke compromis. De vakbeweging slikt het dreigement in om niet mee te werken aan een advies over de WAO. Wel houdt de FNV 'een bittere bijsmaak' over aan het voorstel. CNV-voorzitter Terpstra vindt het compromis 'inhoudelijk een verbetering, maar procedureel een gedrocht'. Werkgevers kunnen leven met het compromis. 'We zijn wel bang voor vertraging. De uitvoeringsinstelling die snel werkt, moet nog opgericht worden', aldus MKB Nederland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden