Kabinet stopt met afgedwongen kap bos

Het kabinet heeft onder druk van de Tweede Kamer en de Raad van State een omstreden dwangmiddel ingetrokken, waarmee het bomen kan kappen in de Schinveldse bossen....

Dit onder groot protest van omwonenden. Zij ondervinden nu al decennialang last van de verkenningsvliegtuigen die vanaf de nabijgelegen NAVO-basis vlak over de grens opstijgen.

Toenmalig minister Dekker (VVD) van VROM zette in 2006 een paardenmiddel in om zes hectare bos te kappen; ze gebruikte de zogeheten Nimby (Not In My Backyard)-procedure. Niemand tolereert vliegtuigen over zijn achtertuin, maar de minister kan wegens het grotere belang de bezwaren terzijde schuiven, was het idee.

De huidige milieuminister Cramer (PvdA) heeft dit breekijzer (onder dwang kappen) in de kast opgeborgen. Met die daad hoopt ze ‘het vertrouwen’ terug te winnen van de regio Zuid-Limburg, en met name de gemeente Onderbanken, waar duizenden inwoners dagelijks overlast ondervinden van de NAVO-toestellen.

Al jaren is sprake van een conflict. De regio wil af van de bulderende vliegtuigen, maar in Den Haag spreken de bewindslieden van het (inter)nationale belang dat op het spel staat. Terwijl die discussie in volle gang was, keurde de Raad van State de kap van bomen af. Er was onrechtmatig gezaagd, oordeelde de hoogste bestuursrechter van Nederland.

Een jaar na die uitspraak maakt het kabinet een einde aan het dwangmiddel. Cramer zegt zich in te zetten bij de NAVO om iets te doen aan de geluidsoverlast. Die inzet is het aantal vliegbewegingen met duizend te verminderen naar 2.600. Dat blijven er 2.600 teveel, vindt wethouder Ubachs van Onderbanken. Hij wil dat de basis in Duitsland sluit. Ook de oppositie (links en rechts) in de Kamer noemt dat de enige oplossing.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden