NIEUWSSPOEDWET STIKSTOF

Kabinet stevent af op meerderheid voor spoedwet stikstof

De spoedwet die de stikstof-impasse moet doorbreken, kan waarschijnlijk rekenen op een meerderheid in de Eerste Kamer. Na overleg met premier Mark Rutte en minister van Financiën Wopke Hoekstra kondigde de Groep Otten, die bestaat uit drie afgesplitste senatoren van Forum voor Democratie, vrijdag aan de wet te steunen.

Verkeersknooppunt Kleinpolderplein in het noorden van Rotterdam. Beeld Arie Kievit
Verkeersknooppunt Kleinpolderplein in het noorden van Rotterdam.Beeld Arie Kievit

Ook de SGP en 50Plus zullen waarschijnlijk voorstemmen, dinsdag in de Eerste Kamer. Het kabinet kan in dat geval rekenen op een minieme meerderheid.

Henk Otten, leider van de Groep Otten (GO) liet vrijdag weten dat hij geen tegenprestatie vraagt voor zijn steun. Hij wil Nederland naar eigen zeggen niet in een recessie storten door tegen de spoedwet te stemmen. ‘We doen niet aan chantagepolitiek’.

50Plus-leider Henk Krol eist in ruil voor steun in de Eerste Kamer een onderzoek naar de rekenrente die pensioenfondsen moeten hanteren. Het kabinet lijkt daar voor open te staan.

Door de waarschijnlijke steun van de drie kleine oppositiepartijen in de Eerste Kamer is het kabinet niet langer afhankelijk van GroenLinks of de PvdA, ook al worden ook daar nog gesprekken mee gevoerd. Beide partijen zijn zeer kritisch over de juridische houdbaarheid van de wet. In de Tweede Kamer stemden ze vorige week tegen.

Er is het kabinet veel aan geleden om de wet nog dit jaar goedgekeurd te krijgen. Via de spoedwet worden onder andere voorwaarden geschept om de samenstelling van het veevoer in Nederland te veranderen. Op die manier hoopt het kabinet de stikstofuitstoot terug te dringen waardoor er ruimte komt voor de woningbouw. Premier Mark Rutte zal daarover maandag nog overleg voeren met boerenorganisaties in het Catshuis.

De spoedwet creëert ook een juridisch raamwerk voor een zogenoemde stikstofbank, die de vrijgekomen stikstofruimte moet verdelen over projecten in de buurt van Natura2000-gebieden. Op die manier moet in elk geval komend jaar de impasse worden doorbroken. Het kabinet wil dat er in 2020 75.000 nieuwe woningen worden geboekt.

De verlaging van de maximum snelheid naar 100 kilometer per uur is geen onderdeel van de spoedwet. Die maatregel wordt hoe dan ook doorgevoerd per 1 maart, maar is waarschijnlijk niet genoeg om met name in de Randstad genoeg ruimte te creëren voor de woningbouw.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden