Nieuws

Kabinet stelt operatie ‘Red de avondklok’ in werking - spoedwet naar Tweede Kamer

Het demissionaire kabinet wil een nieuwe afstraffing in de rechtszaal niet riskeren en presenteerde woensdag daarom een spoedwet om de avondklok te redden. Vóór het weekeinde moeten de Tweede en Eerste Kamer hun toestemming geven.

Demissionair minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en premier Mark Rutte dinsdag tijdens een korte persverklaring over het avondklokvonnis.  Beeld ANP - Bart Maat
Demissionair minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en premier Mark Rutte dinsdag tijdens een korte persverklaring over het avondklokvonnis.Beeld ANP - Bart Maat

De Haagse rechtbank haalde de avondklok dinsdag onderuit omdat het demissionaire kabinet die heeft gebaseerd op de ‘Wet ­buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag’ uit 1996. Die maakt het mogelijk om ‘in spoedeisende en ­buitengewone omstandigheden’ een avondklok in te voeren. De rechtbank betwijfelt of de omstandigheden werkelijk zo spoedeisend zijn en vindt de gekozen procedure daarom niet correct.

Grootst mogelijke spoed

Het hoger beroep dient vrijdag. En hoewel de ontslagnemende premier Rutte en minister Grapperhaus van Justitie dinsdag niet zeiden te twijfelen aan hun gelijk, laten hun daden zien dat ze allerminst zeker zijn van hun zaak. Een nieuwe wet - op kritisch advies van de Raad van State eigenlijk een aanpassing van de coronawet, die de rest van de huidige coronamaatregelen regelt - moet ervoor zorgen dat de avondklok ook na vrijdag van kracht blijft. Ongeacht het nieuwe vonnis.

Van het parlement wordt daarom de grootst mogelijke spoed gevraagd. Woensdagmiddag ging het wetsvoorstel naar de Tweede Kamer. Die komt donderdag terug van krokusreces om erover te debatteren en meteen te stemmen. De Eerste Kamer geeft waarschijnlijk vrijdag een finaal oordeel over de wet.

Ergernis in Tweede Kamer

De kans dat de wet het haalt is zeer groot. Vorige week stemden in de Tweede Kamer alleen de PVV, Denk, FvD, SGP en Partij voor de Dieren tegen de verlenging van de avondklok. Een nieuwe meerderheid is dus binnen handbereik, al steken de partijen die eerder vóór de avondklok stemden, hun ergernis over de juridische perikelen niet onder stoelen of banken.

‘De vraag die bij mij blijft hangen: waarom heeft het kabinet zich in deze situatie gerommeld?’, zegt D66-Kamerlid Maarten Groothuizen. ‘Dit helpt niet bij de rust en het draagvlak voor een maatregel die toch al omstreden is.’ De SP wil ‘blijven doen wat voor de bestrijding van het virus het beste is’, zegt Kamerlid Maarten Hijink. ‘Maar we zitten er niet op te wachten om de rotzooi van het kabinet op te ruimen. Dit is een blamage van jewelste.’

De avondkloksoap is ‘pijnlijk en doet de crisisaanpak geen goed’, zegt ook PvdA-Kamerlid Attje Kuiken. Garanties kan haar partij het kabinet niet geven. ‘We gaan alles eerst rustig bekijken.’

Lees ook

Het coronabeleid heeft er een forse deuk bij
Het leek alsof het demissionair kabinet zijn huiswerk had gedaan toen de avondklok werd ingevoerd. De rechter oordeelde dinsdag van niet. Wat de uitslag van het hoger beroep ook zal zijn: Ruttes coronabeleid heeft er een flinke deuk bij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden