NieuwsReizen

Kabinet steekt 400 miljoen euro in fonds dat uitbetaling vouchers garandeert

Er komt een ‘voucherbank’ die garandeert dat reizigers hun geld terugkrijgen als hun reisorganisatie over de kop gaat voor zij hun voucher voor een geannuleerde reis hebben kunnen verzilveren. Het kabinet steekt 400 miljoen euro in zo’n nieuw reisgarantiefonds. Er staat voor 1 miljard aan vouchers uit.

De stand van Thailand op de Vakantiebeurs. De afgelopen maanden zijn vooral kleinere reisbureaus onderuitgegaan door corona.  Beeld Raymond Rutting  / de Volkskrant
De stand van Thailand op de Vakantiebeurs. De afgelopen maanden zijn vooral kleinere reisbureaus onderuitgegaan door corona.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

De reiskoepel ANVR heeft een bericht hierover in de Telegraaf bevestigd. De krant kreeg inzage in de plannen voor het fonds. Het kabinet zou garant willen staan voor 80 procent van de waarde van de tegoedbon en maximaal 50 miljoen per reisorganisatie willen lenen. De verwachting is dat het kabinet het besluit later deze week bekendmaakt.

De voucherbank moet voorkomen dat touroperators failliet gaan, omdat ze hun klanten op een gegeven moment moeten terugbetalen als die geen reis weten te boeken of willen maken vanwege het coronavirus. De reizigers zouden dan geld kunnen claimen bij de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR). Maar dat heeft ook niet genoeg geld in kas om bij een eventuele stormloop alle uitstaande vouchers te vergoeden.

Lening

Al in mei kreeg de SGR van de regering een leningsfaciliteit van 150 miljoen euro, zodat consumenten zeker weten dat zij financieel geen risico lopen als ze een voucher accepteren voor een geannuleerde reis. Voordat de coronacrisis uitbrak had de stichting zo’n 80 miljoen euro in reserve.

De komst van een voucherbank hing al een tijdje in de lucht, als een van de maatregelen om de branche te hulp te schieten. Reisbureaus en touroperators zijn dit jaar zwaar getroffen door alle reisbeperkingen die werden ingesteld om de verspreiding van het virus te verhinderen. Omzetverliezen van 60 tot 90 procent ten opzichte van 2019 zijn gemeld.

Reistegoeden

Dat de 400 miljoen euro niet voldoende is om alle uitstaande reistegoeden te dekken, is volgens de reiswereld geen bezwaar. De meeste reizigers zullen de komende maanden en komende zomer hun voucher gebruiken om een nieuwe reis te boeken, zo is de verwachting.

De afgelopen maanden zijn vooral kleinere reisbureaus onderuitgegaan. In oktober zei Wilco Bouwman, oprichter van Uwreisaccountant, nog te vrezen dat 50 tot 60 procent van de bedrijven in de branche zouden stoppen of failliet zouden gaan. Bouwmans bedrijf is een van de weinige accountantskantoren die gespecialiseerd zijn in de reiswereld. Hij heeft naar eigen zeggen 80 klanten, met een omzet die varieert van 150 duizend euro tot 150 miljoen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden