Kabinet sluit 'uniek' pensioenakkoord

Het kabinet heeft een pensioenakkoord afgesloten met werkgevers en de vakbeweging. Dat maakte premier Rutte zojuist bekend. Kabinet en sociale partners zaten vanmorgen gezamenlijk om tafel.

ANP / Redactie
VNO-NCW voorzitter Bernard Wientjes en premier Mark Rutte betreden het SER-gebouw in Den Haag, waar zij het pensioenakkoord tekenen. Beeld anp
VNO-NCW voorzitter Bernard Wientjes en premier Mark Rutte betreden het SER-gebouw in Den Haag, waar zij het pensioenakkoord tekenen.Beeld anp

De belangrijkste afspraken zijn dat de AOW-leeftijd in 2020 van 65 naar 66 jaar stijgt. Vervolgens wordt de pensioenleeftijd gekoppeld aan de stijgende levensverwachting en gaat daardoor naar verwachting in 2025 naar 67 jaar. De AOW-uitkering gaat vanaf 2013 extra stijgen met 0,6 procent per jaar, naast de inflatie. Mensen kunnen er straks ook nog voor kiezen om eerder te stoppen met werken, maar die krijgen wel te maken met een korting van 6,5 procent op hun AOW-uitkering.

De hervormingen moeten de oudedagsvoorziening beter bestand maken tegen de vergrijzing en schommelingen op de financiële markten. Ook moeten ze ongeveer 4 miljard euro aan besparingen opleveren voor de overheid.

Iets unieks
Rutte is blij dat hij met werkgevers en de vakbeweging een pensioenakkoord kan sluiten, zei hij vanmorgen voor aanvang van de bijeenkomst. Hij noemde het 'iets unieks' dat in Nederland een akkoord kan worden gesloten over 'honderden miljarden en misschien wel de grootste vernieuwing van het pensioenstelsel' sinds de Tweede Wereldoorlog. 'Dit is voor iedereen van het grootste belang.'

Verder stelde Rutte dat 'er stukken op tafel liggen waar de FNV trots op kan zijn' en hij prees FNV-voorzitter Agnes Jongerius als onderhandelaar, die 'precies weet wat ze wil'. Hij benadrukte dat het kabinet met de vakcentrale FNV onderhandelt en niet met afzonderlijke FNV-bonden, zoals FNV Bondgenoten dat zich fel verzet tegen het aanstaande pensioenakkoord.

Geen problemen
Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) voorziet geen problemen met het pensioenakkoord als de grootste FNV-bond zich blijft verzetten. De bewindsman zei vandaag dat discussie over een belangrijk onderwerp als de oudedagsvoorziening normaal is. Hij verwacht dat de vakcentrale FNV het akkoord straks bij de achterban goed kan overbrengen.

FNV-voorzitter Agnes Jongerius zei vanmorgen dat het geen perfect akkoord is. 'Ik weet dat dit akkoord geen tien gaat worden. Wij willen altijd meer', stelde ze.

Maar volgens de FNV is het akkoord het wel waard om in een breed referendum voor te leggen aan de achterban. Jongerius wees erop dat FNV Bondgenoten zich nog verzet tegen de hervormingsplannen van de AOW en aanvullende pensioenen en dat deze vakbond ongeveer een half miljoen van de 1,4 miljoen leden vertegenwoordigd. 'Dit akkoord gaat over de oudedagsvoorziening van iedereen. Dit akkoord gaat over groot geld.'

Negatief advies
De FNV legt het onderhandelingsresultaat voor aan de leden. Bondgenotenvoorzitter Henk van der Kolk heeft al aangekondigd het met een negatief advies aan de achterban voor te leggen. Volgens Kamp is dit geen probleem, omdat in het akkoord bewust ruimte is gehouden voor werkgevers en vakbonden om zaken per bedrijf of sector uit te werken aan de cao-tafel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden