'Kabinet sluit moslims uit'

DEN HAAG - Het nieuwe kabinet van VVD en CDA sluit moslims en andere immigranten uit. Dat zei PvdA-leider Job Cohen dinsdag tijdens het debat over de regeringsverklaring.

Beeld anp

'Misschien denken CDA en VVD 'ach, zo ver komt het niet'. Maar zij hebben zich eraan gecommitteerd in het gedoogakkoord. Dit kabinet slaat een niet Nederlandse weg in.'

Kritiek

Op de kritiek van PVV-leider Geert Wilders dat die nooit gezegd zou hebben iets tegen immigranten te hebben die wel integreren, zei Cohen: 'Waarom hebt u het dan steeds over miljoenen moslims? Er zijn helemaal geen miljoenen moslims die niet geïntegreerd zijn.'

Wilders zette de woorden van Cohen kracht bij door nog eens met stevige bewoordingen zijn standpunt over immigratie te benadrukken. 'Als ze niet op komen dagen op de inburgeringscursus, moeten ze niet alleen hun bed uit, maar ook het land uit.'

Levenslange leerplicht
De PvdA wil een levenslange leerplicht instellen voor de Nederlandse taal om integratie te bevorderen. 'Want als immigranten hier eenmaal zijn, dan moet je ze ondersteunen.' Maar mensen bestraffen omdat ze niet op komen dagen door ze het land uit te zetten, gaat Cohen veel te ver.

Ontwikkelingssamenwerking
De PvdA wil daarnaast een parlementair onderzoek naar het beleid rond ontwikkelingssamenwerking in Nederland, zei Cohen.

Hij zei te zien dat het draagvlak voor ontwikkelingssamenwerking onder druk staat en dat er behoefte is aan een goede discussie op basis van feiten en ervaringen uit het verleden.

Het rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) zou volgens Cohen een belangrijke rol moeten spelen in het parlementair onderzoek. Daarin werd gepleit voor een aanpak waarin zelfredzaamheid van arme landen meer centraal staat, in plaats van rechtstreekse financiële hulp.

Rug naar toekomst
Cohen betoogde dat het nieuwe kabinet op een aantal terreinen met de rug naar de toekomst staat. 'Rutte remt de vooruitgang. Het is naar binnen gekeerd en zet een hek om het land, zonder veel woorden vuil te maken aan de vraag hoe Nederland zich ontwikkelt in internationale context.'

Op twee terreinen deed de PvdA-leider voorstellen ,die het land van de rem kunnen halen'. Het gaat om een participatieplan om de arbeidsmarkt te verbeteren en een nationaal woonakkoord om de huizenmarkt vlot te trekken.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden