Opinie

Kabinet, sluit de kolencentrales

Wij hebben als Nederland een verantwoordelijkheid om razendsnel de CO2-uitstoot omlaag te brengen, zodat onze kinderen en kleinkinderen - hier en aan de andere kant van de planeet - nog een leefbare aarde overhouden.

Nelke Mandersdirecteur a.i. Milieudefensie en en anderen
Kolencentrale in Geertruidenberg. Beeld anp
Kolencentrale in Geertruidenberg.Beeld anp

Het kabinet heeft gisteren dé kans laten glippen om een revolutionaire ommezwaai te maken in het klimaat- en energiebeleid. Door in beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter in de klimaatzaak kiest het kabinet voor een juridisch achterhoedegevecht. In plaats van leiderschap te tonen in de aanloop naar de klimaatonderhandelingen in Parijs.

In de brief van staatssecretaris Mansveld over het voornemen in beroep te gaan wordt iedere concrete actie uitgesteld tot volgend jaar. Daarmee negeert de overheid de wake-up-call die het vonnis in de door milieuorganisatie Urgenda aangespannen zaak was.

Nu is de Tweede Kamer aan zet. Wij roepen de Kamerleden op niet in te stemmen met dit uitstel maar te zorgen dat de regering nú aan de slag gaat. Wij hebben als Nederland een verantwoordelijkheid om razendsnel de CO2-uitstoot omlaag te brengen: zodat onze kinderen en kleinkinderen - hier en aan de andere kant van de planeet - nog een leefbare aarde overhouden.

Duurzame energie is de enige oplossing om klimaatverandering te stoppen. Dat maakt bovendien de economie toekomstbestendig. Willen we voorkomen dat er steeds vaker stormen over de wereld razen, dat de zeespiegel stijgt, dat de toestroom van klimaatvluchtelingen zal toenemen, dan moeten we werken aan een energievoorziening zonder olie, zonder kolen en zonder gas. Technisch gezien kan 'fossielvrij' al lang, het is nu slechts nog een kwestie van politieke wil. Uitstel kunnen we ons eenvoudigweg niet permitteren, daarvoor staat er teveel op het spel.

undefined

Historische kans

Wij doen een klemmend beroep op álle Kamerleden om het klimaatvonnis met beide handen aan te grijpen als kans om de Nederlandse huizen goed te isoleren, de glastuinbouw en industrie veel energiezuiniger te maken en het verkeer in Nederland te verduurzamen. Ook het sluiten van extra kolencentrales, zowel oude als nieuwe, is onvermijdelijk om de doelstelling van minstens 25 procent minder broeikasgassen in 2020 te halen.

Want tot nu toe is Nederland het vieste jongetje van de klas. In alle duurzame ranglijstjes bungelen we onderaan. In de Climate Change Performance Index van Europese landen eindigen we als voorlaatste: nog net boven Estland maar onder landen als Bulgarije en Polen.

Wij roepen de Kamer op om in het Kamerdebat dat binnenkort gevoerd wordt deze historische kans te pakken. Luister naar de tienduizenden Nederlanders die op social media vragen: #ganietinberoep. Ga desgewenst in cassatie in belang der wet, dat levert veel sneller duidelijkheid over de juridische vragen. Maar ga bovenal echt #nuaandeslag.

Nelke Manders, directeur a.i. Milieudefensie
Sylvia Borren, directeur Greenpeace
Tjerk Wagenaar, directeur Stichting Natuur en Milieu
Jelle de Jong, directeur IVN
Farah Karimi, directeur Oxfam Novib
Ben Witjes, directeur programma's HIVOS
Ruud van den Hurk, directeur ActionAid
Simone Filippini, directeur Cordaid
Liset Meddens, Fossielvrij Nederland, 350.org
Joris Hogenboom, Provinciale Natuur en Milieufederaties
Arjan Berkhuysen, directeur Waddenvereniging
Titia Wolterbeek, directeur Vlinderstichting
Rob van Westrienen, directeur RAVON

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden