Kabinet sluit akkoord over miljardenkorting op de zorg

De miljardenbezuinigingen op de sociale werkplaatsen, de jeugdzorg en zorg zijn een stap dichterbij gekomen. Het kabinet heeft met gemeenten en provincies een akkoord gesloten over deze taken.

Sociale werkplaats IBN in Oss. © anp

De gemeenten gaan deze taken uitvoeren, blijkt uit het concept-bestuursakkoord in bezit van de Volkskrant. Bij de overdracht door rijksoverheid en provincies horen circa 2,5 miljard euro aan bezuinigingen. De ministerraad kijkt vandaag naar het akkoord. Als de ministers instemmen, zijn de afspraken definitief.

De grootste klapper maakt het kabinet met de afspraken over de sociale werkplaatsen, de bijstand en de regeling voor jonggehandicapten (Wajong). Daar is ruim 2 miljard aan bezuinigingen ingeboekt.

Werken naar vermogen

De drie regelingen gaan op in de Wet werken naar vermogen. De gemeenten gaan deze wet uitvoeren vanaf 1 januari 2013, een jaar later dan in het regeerakkoord stond. Daardoor wordt de bezuiniging later gehaald.

In de sociale werkplaatsen wordt fors gesneden. Op termijn blijven zo'n 30 duizend mensen in de werkplaatsen werken, ongeveer eenderde van nu. De inkrimping begint in 2014. Dan mag de 'instroom' in de sociale werkplaatsen nog maar eenderde zijn van het aantal mensen dat vertrekt.

De gemeenten zijn akkoord gegaan met een bezuiniging van 400 miljoen op het 'reïntegratiebudget' om werklozen te begeleiden naar nieuw werk. Deze korting gaat volgend jaar al in.

Jeugdzorg

De gemeenten gaan ook de hele jeugdzorg uitvoeren. Die is nu versnipperd over ministeries, provincies en gemeenten. In 2012 begint de overdracht van taken aan gemeenten. Uiterlijk in 2016 moet de operatie zijn afgerond. Dan worden de gemeenten verantwoordelijk voor het laatste deel van de jeugdtaken, de jeugdreclassering.

De gemeenten worden volledig financieel verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Kleine gemeenten moeten samenwerken, bijvoorbeeld om plekken 'in te kopen' bij instellingen voor gespecialiseerde zorg. Op termijn moet de jeugdzorg zo 300 miljoen euro goedkoper worden.

WMO

De gemeenten worden vanaf 2013 ook verantwoordelijk voor een deel van de zorg. Nu wordt 'begeleiding' nog betaald uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten, AWBZ. Deze taak wordt verschoven naar de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), waarvoor de gemeenten verantwoordelijk zijn. Het gaat om ouderen, geestelijk gehandicapten en andere hulpbehoevenden.

De AWBZ geeft een recht op zorg, de WMO is een voorziening. Dat betekent dat de zorg ophoudt als de gemeente er geen geld meer voor heeft. Begeleiding via de AWBZ kost volgens het conceptakkoord nu tussen 2,1 en 3,3 miljard euro per jaar.

Gemeenten krijgen 5 procent minder. Het kabinet had hier 140 miljoen voor ingeboekt.

Volg de Volkskrant op Twitter

Word vriend van de Volkskrant op Facebook

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden