Kabinet sluit akkoord met sociale partners

Het kabinet heeft met werkgevers en werknemers een sociaal akkoord gesloten. Deel van het akkoord is dat het extra bezuinigingspakket van 4,3 miljard voor 2014 van tafel is. In het najaar zal opnieuw worden bekeken of extra besparingen voor volgend jaar nodig zijn. Dat zei premier Rutte donderdagavond tijdens een gezamenlijke persconferentie.

(VLNR) Voorman Bernard Wientjes van VNO-NCW, premier Mark Rutte, minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en FNV-voorzitter Ton Heerts voor aanvang van de presentatie van het sociaal akkoord gesloten met werkgevers en vakbonden. Beeld anp

'Voorlopig maken we een pas op de plaats met het bezuinigingspakket voor 2014', zei Rutte. Het kabinet vertrouwt op herstel van de economische groei en beslist in het najaar of en welke bezuinigingsmaatregelen toch nog nodig zijn om het begrotingstekort terug te dringen.

Begin maart presenteerde het kabinet een aanvullend bezuinigingspakket voor 2014 omdat uit CPB-berekeningen was gebleken dat het begrotingstekort volgend jaar boven de Europese norm van 3 procent uitkomt.

Het pakket bestond uit bezuinigingen en lastenverzwaringen ter waarde van 4,3 miljard euro. Daarnaast zou 800 miljoen worden vrijgemaakt voor investeringen. De voorstellen betekenden de aftrap voor de onderhandelingen met de oppositie over de begroting van 2014. Later werd echter besloten eerst de uitkomst van het sociaal akkoord af te wachten.

Deel van het pakket was onder meer een nullijn voor ambtenaren (opbrengst 1 miljard), een vrijwillige nullijn in de zorg (1 miljard) en het snijden van 700 miljoen in overheidsuitgaven. Die maatregelen zijn nu dus van tafel.

Rutte wil nog steeds het begrotingstekort in 2014 terug hebben gebracht naar 3 procent. Maar dat kan volgens hem met een verder herstel van de economie. 'Daar komt dit enorme signaal bij. Dit akkoord dat een van de meest historische is uit de recente geschiedenis van Nederland.'

Andere maatregelen
Het kabinet en de sociale partners maakten vanavond ook een reeks andere maatregelen bekend, waarvan een deel al waren uitgelekt. Zo blijft de werkloosheidsuitkering staan op maximaal drie jaar. De overheid betaalt de uitkering twee jaar, werknemers en werkgevers nemen zelf het derde uitkeringsjaar voor hun rekening. Dat wordt geregeld in de cao's. De maatregel gaat per 1 januari 2016 in.

De sociale partners hebben ook besloten de uitwassen van de flexibele arbeidsmarkt aan te pakken. Er moet een einde komen aan schijnconstructies waarbij werknemers met buitenlandse sociale lasten en belastingen goedkoop in Nederland kunnen werken. Ook komt er een verbod op nulurencontracten in de zorg.

Aan de andere kant gaat de versobering van het ontslagrecht door - hoewel ook pas in 2016. Voor mensen met een inkomen van boven de 75.000 euro wordt de vergoeding maximaal een jaar salaris. Om mensen aan het werk te helpen komen er 35 'werkpleinen' in Nederland. De grootste verandering is volgens minister Asscher dat mensen voortaan van werk naar werk zullen gaan. Hij zei dat mensen voortaan een transitievergoeding kunnen krijgen, omgeschoold zullen worden en door werkgevers en werknemers begeleid gaan worden naar een andere baan.

Het voor grote bedrijven verplichte quotum voor arbeidsgehandicapten is voorlopig van de baan. Wel gaan werkgevers vrijwillig arbeidsgehandicapten opnemen. Als ze daar niet genoeg in slagen, wordt het vanaf 2016 alsnog bij wet verplicht gesteld. De werkgevers beloven bovendien 100.000 nieuwe banen voor mensen met een arbeidsbeperking, de overheid zorgt voor 25.000. Daarmee worden de bezuinigingen van de sociale werkplaatsen goedgemaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden