Kabinet schrapt vijf ministeries

den haag VVD, PVV en CDA zijn het in de onderhandelingen over een rechts gedoogkabinet goeddeels eens over een beperking van het aantal ministeries....

Van onze verslaggeefster Yvonne Doorduyn

Dat bevestigen bronnen rond de onderhandelingen naar aanleiding van een bericht in dagblad Trouw.

De ministeries Landbouw en Economische Zaken zouden samengaan in een ministerie van Bedrijvigheid of een ministerie van Ondernemen. VROM en Verkeer en Waterstaat zouden fuseren tot het ministerie van Ruimte.

Binnenlandse Zaken zou het gezag over de politie moeten afstaan aan het ministerie van Justitie, zodat het alleen nog verantwoordelijk is voor het binnenlands bestuur (provincies, waterschappen en gemeenten) en Koninkrijksrelaties (de Antillen). Justitie zou dan het volledige beheer krijgen over de rechtshandhaving, en zou heten het ministerie van Veiligheid en Recht gaan heten. Over de positie van de AIVD wordt nog nagedacht.

De ministeries van Sociale Zaken en Volksgezondheid zouden voorlopig naast elkaar blijven bestaan. Ingewijden noemen het verder ‘logisch’ om klimaat en energie in een hand te brengen: ofwel bij VROM of bij EZ. Nu nog zit energie bij Economische Zaken en milieu bij VROM. De huidige ministeries Wonen, Wijken en Integratie (WWI) en Jeugd en Gezin zullen de komende kabinetsperiode sowieso verdwijnen.

Al bij al zouden er elf in plaats van zestien ministers komen – zes voor de VVD en vijf voor het CDA. De samenvoeging lijkt een logisch gevolg van de verhuisplannen die onder het vorige kabinet zijn ingezet. Daarbij is besloten dat de genoemde ministeries in 2014 fysiek bij elkaar in het gebouw gaan ‘samenwonen’. In Den Haag, vlak bij het Centraal Station, wordt al gebouwd aan een ministerie voor Justitie en Binnenlandse Zaken.

De demissionaire ministers van CDA-huize toonden zich vrijdag na afloop van de eerste ministerraad na de zomervakantie enthousiast over de fusieplannen. ‘We hebben alle reden naar het budget te kijken. Niet één megaministerie maar wel doelmatig ontdubbelen’, aldus justitieminister Ernst Hirsch Ballin.

Ook Camiel Eurlings, demissionair minister van Verkeer, vindt de samenvoeging van zijn ministerie met VROM een goed idee. ‘De ambtenaren werken al steeds intensiever samen. Er is geen tegenwerkende politiek meer, het beleid is totaal op elkaar afgestemd. Zo maak je meters.’

CDA-minister Gerda Verburg van Landbouw brak vrijdag nog een lans voor het voortbestaan van een zelfstandig ministerie. ‘Landbouw is goed voor 10 procent van ons nationaal product. Nederland heeft internationaal een toppositie, we zijn hartstikke innovatief en duurzaam.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden