Kabinet schrapt subsidies voor laaggeschoolden

Het kabinet zal de subsidies voor werkgevers die laagopgeleide werknemers in dienst nemen, versneld schrappen. Bronnen rond het kabinet melden dat deze maatregel vandaag wordt voorgesteld in de ministerraad....

Van onze verslaggevers Yvonne Doorduin Ferry Haan

De maatregel is onderdeel van een bezuinigingspakket van ruim tweeënhalf miljard euro waarmee het kabinet het begrotingstekort onder de 3 procent wil terugbrengen. Minister Zalm van Financiën heeft voor die bezuinigingsoperatie ook ministeries op het oog.

Door dit jaar de automatische prijscompensatie voor deze ministeries achterwege te laten, bespaart Zalm al circa zevenhonderd miljoen euro. De ministeries moeten bezuinigen op 'pennen en potloden' en moeten langer doorwerken met de huidige computers.

Het leeuwendeel van de bezuinigingen moet echter uit de zorg komen. De AWBZ-premie zal omhoog gaan met minimaal 0,25 en maximaal 0,55 procentpunt. Hierover heeft het kabinet nog geen beslissing genomen. Daarnaast zal minister Hoogervorst nog eens minstens vijfhonderd miljoen euro moeten bezuinigen op zorguitgaven.

De afschaffing van de werkgeverssubsidies voor laaggeschoolde arbeid (SPAK, in jargon) treft vooral de onderkant van de arbeidsmarkt. Het kabinet Balkenende I beloofde deze subsidies langzaam af te bouwen tot 2006. Dit jaar zouden werkgevers nog ongeveer duizend euro belastingkorting krijgen per werknemer die voor de regeling in aanmerking komt.

Volgend jaar zou deze korting dalen naar ongeveer vijfhonderd euro. Het tweede kabinet Balkenende zet er nu per onmiddellijk een streep door.

Bij ondernemersorganisatie MKB Nederland valt dit voorstel van het kabinet slecht: 'Wij zijn tegen afschaffing. Het is dom, anticyclisch beleid, een zuiver budgettair ingegeven beslissing. Het leidt tot een versnelde uitstoot van banen. Arbeid aan de onderkant wordt nu weer 10 procent duurder en dat terwijl de economie tegenzit.' Volgens Alfred van Delft van MKB Nederland zijn ongeveer 500 duizend mensen aan het werk door deze SPAK-belastingkortingen.

Over de gevolgen van de bezuinigingen woedt een klein gevecht tussen de ministers De Geus (Sociale Zaken) en Brinkhorst (Economische Zaken).

De Geus wil garanties over de koopkracht-gevolgen van de extra bezuinigingen, terwijl Brinkhorst vooral wil weten wat de gevolgen zullen zijn voor de economische groei. Minister Zalm van Financiën stelt dat hij met zijn bezuinigingen de 'burger en de economie zo veel mogelijk wil sparen'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden