NieuwsToetsen kleuterschool

Kabinet schrapt de kleutertoetsen: ‘Te veel een momentopname’

Het kabinet schrapt de kleutertoetsen uit de leerlingvolgsystemen van basisscholen. Daarmee wil het voorkomen dat scholen de toetsen als een verplichting ervaren. Minister Slob van Onderwijs drukt onderwijzers op het hart voortaan weer ‘aan de hand van observaties, gesprekjes of spelletjes’ bij te houden hoe kleuters zich ontwikkelen.

Een toets doet geen recht aan de ontwikkeling van kleuters, vindt het kabinet.Beeld ANP XTRA

Daarmee beslecht het kabinet, althans voorlopig, een soms hoogoplopend debat dat al in 1996 begon. Toen stelde PvdA-bewindsvrouw Tineke Netelenbos een kleutertoets voor om de ‘leerwinst’ van de jongste leerlingen  te meten.  

Sindsdien bleven opeenvolgende bewindslieden met het idee flirten. Tegenstanders bleven er intussen onvermoeibaar op wijzen dat de ontwikkeling van kleuters te grillig is: toetsen leveren te vaak onbetrouwbare resultaten op. Anderen meenden dat het voor het welzijn van kleuters niet goed is om te snel in een schools systeem te worden getrokken.

Vorderingen meten

Hoewel de toets niet verplicht is geworden, maakt die tot onvrede van veel onderwijzers wel deel uit van het leerlingvolgsysteem dat de meeste basisscholen gebruiken om de vorderingen van hun leerlingen gedurende acht schooljaren te meten. 

Op voorstel van minister Slob besloot de ministerraad vrijdag de toets vanaf 2021 uit dat systeem te schrappen. ‘De toetsen zijn te veel een momentopname en kunnen daardoor een vertekend beeld geven’, vindt het kabinet. ‘Kleuters ontwikkelen zich spelenderwijs en in sprongen’, aldus Slob. ‘Een toets met een opgavenboekje, pen en papier in de schoolbanken doet daar geen recht aan.’

 De kleuterjaren blijven deel van het leerlingvolgsysteem, maar onderwijzers mogen daarin verslag uitbrengen op grond van hun eigen ervaringen en waarnemingen ‘zonder dat de kleuter daarvoor een toets hoef te maken’. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden