NieuwsEconomische gevolgen coronavirus

Kabinet schiet bedrijven getroffen door corona-uitbraak te hulp met garantie voor leningen

Het kabinet zoekt naar manieren om paniek over de economische gevolgen van de corona-uitbraak te voorkomen. Bedrijven die in financiële problemen dreigen te komen, kunnen de overheid vragen om garant te staan voor leningen.

Een lege markt in Den Bosch.  Beeld Marcel van den Bergh
Een lege markt in Den Bosch.Beeld Marcel van den Bergh

De maatregel, die volgens staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken binnen twee weken van kracht kan zijn, komt boven op de al eerder aangekondigde mogelijkheid om werktijdverkorting aan te vragen. Daarmee kunnen bedrijven hun personeel tijdelijk minder uren laten werken. De overheid betaalt een uitkering om de niet-gewerkte uren te compenseren. Die regeling werd ook breed ingezet om conjunctuurgevoelige bedrijven als chipmachinemaker ASML door de bankencrisis van 2008 te loodsen.

Met de garantstelling die daar nu bij komt, reageerde Keijzer woensdag op een oproep van ondernemersvereniging MKB-Nederland. Voorzitter Jacco Vonhof zei eerder deze week dat zijn achterban vooral kampt met liquiditeitsproblemen. ‘Bedrijven hebben geen inkomsten, maar wel uitgaven. We vragen de banken om de kredietlijnen open te zetten en ruimhartig te zijn. De overheid zou dit moeten steunen door een garantie af te geven.’

Keijzer wil daartoe de regeling gebruiken die vorig jaar ook werd opengesteld voor bedrijven die in de problemen dreigden te komen door de pfas- en stikstofproblemen. ‘Dat betekent dat ze tegen aantrekkelijke voorwaarden geld los kunnen krijgen om de moeilijke tijd die eraan komt te overbruggen’, aldus Keijzer.

‘Buffers maximaal gevuld’

In navolging van premier Rutte benadrukte ook Keijzer dat de Nederlandse economie tegen een stootje kan, na enkele jaren van grote voorspoed voor de overheid. ‘Onze buffers zijn maximaal gevuld’, aldus de minister-president, wijzend op lage werkloosheid, de sterk verlaagde staatsschuld en de achterliggende jaren met begrotingsoverschotten. Die bieden het kabinet de financiële ruimte om in geval van aanhoudende nood gerichte maatregelen te treffen. ‘We kunnen echt een klap hebben’, aldus de premier.

Keijzer verwacht de eerste problemen vanwege de virusuitbraak in de evenementenbranche, de horeca, het toerisme en de detailhandel. Minister Hoekstra van Financiën zei eerder deze week in gesprek met RTL Z dat het kabinet ‘alles zal doen wat nodig is’ om te voorkomen dat bedrijven onderuitgaan. ‘Wij zijn bereid heel ver te gaan en zullen vanzelfsprekend indien nodig het hele arsenaal benutten. De economie is uiteindelijk veel belangrijker dan de relatief kleine investering die je misschien moet doen om te zorgen dat je deze lastige fase doorkomt.’

Voor ondernemers met vragen over het coronavirus heeft het kabinet een speciaal telefoonnummer opengesteld: 0800-2117.

Het laatste nieuws over het coronavirus leest u op ons liveblog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden