Kabinet scherp op onrust onder Turkse Nederlanders bij begin schooljaar

Het kabinet blijft zeer alert op de spanningen die onder Turkse Nederlanders zijn ontstaan na de mislukte staatsgreep in juli. Zo zijn scholen benaderd om mogelijke onrust in de kiem te smoren en worden aangiften van bijvoorbeeld bedreiging en intimidatie met prioriteit behandeld. Dat hebben premier Rutte en minister Asscher van Sociale Zaken vandaag verklaard.

Turkse Nederlanders betogen bij de Erasmusbrug in Rotterdam tegen de mislukte staatsgreep in Turkije. Beeld anp
Turkse Nederlanders betogen bij de Erasmusbrug in Rotterdam tegen de mislukte staatsgreep in Turkije.Beeld anp

Zij herhaalden hun eerdere wens dat de onrust tussen aanhangers van Erdogan en sympathisanten van de Gülen-beweging niet naar Nederland wordt geïmporteerd nu veel vakantiegangers uit Turkije terugkeren en de scholen weer beginnen.

Ook de nieuwe oproepen op Twitter om vermeende aanhangers van de Gülen-beweging aan te geven bij de Turkse autoriteiten, kwamen ter sprake. Enkele journalisten van de Turks-Nederlandse krant Zaman Vandaag worden op het sociale medium als 'terroristen' betiteld. Op het Twitteraccount met de naam Gülen Terrorist List wordt in het Nederlands opgeroepen om mensen te verklikken.

Asscher denkt dat het oproepen om Gülen-sympathisanten aan te geven niet strafbaar is. 'Maar mensen zomaar uitmaken voor terrorist kan op een andere manier natuurlijk wel over de grens gaan', zei hij.

Tientallen aangiftes

Sinds de mislukte couppoging in Turkije op 15 juli blijft het onrustig in de Turks-Nederlandse gemeenschap door spanningen tussen voor- en tegenstanders van Erdogan. Na een oproep van minister Koenders van Buitenlandse Zaken hebben al tientallen personen aangifte gedaan van bedreiging of intimidatie. Die aangiftes worden momenteel onderzocht.

Minister Van der Steur van Justitie liet eerder al weten dat het kabinet er ook via diplomatieke kanalen bij de Turkse overheid op aandringt dat spanningen door Turkije niet naar Nederland worden overgebracht. Daarnaast probeert het kabinet via Turkse organisaties in Nederland invloed uit te oefenen. 'Daar wordt gezegd: houd uw hoofd koel, houd uw handen thuis en doe alles wat je doet binnen de kaders van de Nederlandse rechtsstaat', liet Van der Steur afgelopen maand weten.

Wat moeten Turkse Nederlanders doen?

Vertegenwoordigers van de Turks-Nederlandse gemeenschap moeten boze Turkse Nederlanders tot kalmte manen, schrijft Kamerlid Ahmed Marcouchin een opiniestuk (+).

D66-gemeenteraadsleden Meltem Kaya, Birgül Özmen en Selma Bas roepen Turkse Nederlanders in dit opiniestuk (+) op om zich niet tegen elkaar te laten uitspelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden