'Kabinet schendt privacy miljoenen huishoudens'

Het kabinet heeft mogelijk de privacywetgeving geschonden. In de afgelopen weken heeft het inkomensgegevens van huurders doorgegeven aan huisbazen. In totaal gaat het om miljoenen huishoudens.

Een vrouw loopt dinsdag langs de etalage van een makelaar in Rotterdam.Beeld ANP

De overheid heeft nagelaten huurders daarvan op de hoogte te stellen en dat is strijdig met de Wet bescherming persoonsgegevens, zegt advocatenkantoor Kennedy Van der Laan. Voordat de Belastingdienst informatie over iemand doorgeeft, moet de persoon in kwestie daar wel over worden ingelicht.

Huurdersvereniging Woonbond, die opdracht had gegeven voor het onderzoek, raadt huurders aan een klacht in te dienen bij het College Bescherming Persoonsgegevens.

Saillant is bovendien dat de gegevens al worden verstrekt voordat de Eerste en Tweede Kamer hebben ingestemd met de wet die bepaalt dat verhuurders die inkomensgegevens moeten krijgen. Het wetsvoorstel wordt vandaag besproken in de Tweede Kamer.

Scheefhuurders
Het conflict draait om de wet waarmee het kabinet scheefhuurders wil aanpakken om op die manier de doorstroming op de woningmarkt te verbeteren. Het kabinet wil 'te rijke' huurders in sociale huurwoningen jaarlijks een extra huurverhoging van 5 procent opleggen.

In het regeerakkoord wordt ook een definitie van 'te rijk' gegeven: huishoudens met een jaarinkomen boven de 43 duizend euro. Het gaat naar schatting om 420 duizend huurders. Maar omdat woningcorporaties en verhuurders niet weten hoeveel hun huurders verdienen, krijgen zij die informatie nu van de Belastingdienst
Voormalig minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner oogstte al stevige kritiek op dit wetsvoorstel van zijn belangrijkste adviseurs.

Belangenafweging
'Het CBP mist een belangenafweging van de gevolgen van dit wetsvoorstel voor de persoonlijke levenssfeer van de burger', schreef het College Bescherming Persoonsgegevens vorig jaar. De privacywaakhond raadde aan de wet 'zo niet in te dienen'.

De Raad van State betwijfelt of de wet zijn doel bereikt. Veel van de huishoudens met een inkomen rond de 43 duizend euro hebben volgens de raad geen alternatief. 'Het woningaanbod dat voor deze groep beschikbaar en betaalbaar is, laat te wensen over.'

Rechten van de Mens
Ook op andere punten heeft Kennedy Van der Laan stevige bedenkingen. Volgens het kantoor schendt de minister naast de Nederlandse privacywetgeving ook het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Het College Bescherming Persoonsgegevens heeft al enkele klachten over de nieuwe regels binnengekregen.

Wij lopen nog niet vooruit op het onderzoek van Kennedy Van der Laan, zegt een woordvoerder van minister Liesbeth Spies (die Donner begin dit jaar opvolgde). Zij beklemtoont dat de staatssecretaris van Financiën een 'ontheffing' heeft gegeven om de gegevens al voor de ingang van de wet vrij te geven. 'Zo kunnen huurders die 5 procent meer huurverhoging krijgen daar ruim voor de jaarlijkse huurverhoging van op de hoogte worden gesteld', aldus de woordvoerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden