Kabinet-Rutte mikt op steun oppositie voor trainingsmissie

DEN HAAG - Het minderheidskabinet van VVD en CDA doet naarstig pogingen om de oppositie te winnen voor een nieuwe missie in Afghanistan.

Een Afghaanse man drinkt thee in Kabul. Beeld ap
Een Afghaanse man drinkt thee in Kabul.Beeld ap

De PVV van Wilders, die het kabinet gedoogsteun biedt, voelt niets voor de beoogde training van politiemensen - reden waarom minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken, VVD) de afgelopen dagen heeft aangeklopt bij D66, GroenLinks en de ChristenUnie.

Veel aan gelegen
Het kabinet-Rutte is er veel aan gelegen een nieuwe missie in Afghanistan op touw te zetten. Begin dit jaar kwam het kabinet-Balkenende ten val, toen CDA en ChristenUnie enerzijds en de PvdA anderzijds het niet eens konden worden over een NAVO-verzoek om de missie in de Afghaanse provincie Uruzgan te verlengen. Daarna liet de NAVO weten vurig te hopen op een nieuwe Nederlandse bijdrage. Mede omwille van het aanzien van Nederland in de wereld wil het kabinet aan die wens tegemoetkomen.

Minister Hillen (Defensie, CDA) mikt nu op de inzet van enkele tientallen Nederlandse trainers, die zouden moeten worden beschermd door tenminste 250 militairen. Het is twijfelachtig of hij daarvoor voldoende steun vindt in de Tweede Kamer. Voor de fractie van GroenLinks, die in het voorjaar samen met D66 het initiatief nam voor een trainingsmissie, lijkt het plan een brug te ver. De achterban is verdeeld.

Bescheiden missie
Om die gerust te stellen, schreef Kamerlid Peters dinsdag op de website van GroenLinks dat het haar begonnen is om een bescheiden missie. Niet onder de vlag van NAVO, maar in het kader van de huidige EU-trainingsmissie 'die gericht is op burgerbescherming en de opbouw van de justitiële sector.'

Ook voor de grootste oppositiepartij, de PvdA, is 'de aard en omvang' van de missie bepalend voor het al dan niet steunen van een kabinetsvoorstel. PvdA-leider Cohen heeft tijdens de verkiezingscampagne gezegd dat er met hem 'te praten valt' over een trainingsmissie. De PvdA had eerder tegen de motie van GroenLinks en D66 gestemd, uit vrees dat een nieuwe missie toch een sterk militair karakter zou krijgen. In PvdA-kring is die angst alleen maar toegenomen, omdat de huidige regeringspartijen CDA en VVD vooral de NAVO-partners zouden willen behagen.

Afhaakt
Als de PvdA afhaakt, is de kans op een breed draagvlak in de Kamer voor een nieuwe missie verkeken. Naast de PVV is ook de SP een fervent tegenstander. De drie partijen bezetten samen 69 van de 150 zetels. Het is gebruikelijk dat militairen worden uitgezonden met meer dan een krappe Kamermeerderheid, ook al heeft de regering formeel het recht zonder parlementaire goedkeuring tot uitzending over te gaan.

Het kabinet zou het liefst later deze maand tijdens een NAVO-topconferentie uitsluitsel bieden. Maar bronnen rond het kabinet betwijfelen of premier Rutte dan meer dan een 'indicatie' kan geven, gelet op de onzekerheid over de houding van de Kamer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden