Kabinet-Rutte is zo goed als rond

De kabinetsformatie is in een beslissende fase beland. De onderhandelaars van VVD, CDA en PVV probeerden maandagavond de laatste hand te leggen aan een regeer- en gedoogakkoord.

Van onze verslaggevers

Toch hopen de onderhandelaars de plannen voor een kabinet-Rutte morgen te kunnen bespreken in hun fracties. Mogelijk volgt dan aanstaande zaterdag het congres van het CDA. In die partij is de afgelopen tijd grote onrust ontstaan over de samenwerking met de PVV. Het congres heeft een doorslaggevende stem over de plannen voor een kabinet van VVD en CDA, met gedoogsteun van de PVV.

Keuzes maken

Maandagavond overlegde VVD-leider Mark Rutte nog met Maxime Verhagen (CDA) en Geert Wilders (PVV) over de plannen. Het Centraal Planbureau heeft delen van het akkoord doorgerekend en de onderhandelaars moeten nu keuzes maken. Op de vraag of hij bezig was met de laatste loodjes van de formatieonderhandelingen, zei Verhagen: ‘Dat weet je nooit, hè.’

De laatste conflictpunten spitsen zich onder meer toe op de Wajong, de uitkering voor jonggehandicapten. De VVD wil die beperken tot de jongeren die door hun handicap helemaal niet meer kunnen werken. Deze ingreep, waarmee ruim een miljard euro aan bezuinigingen is gemoeid, ligt gevoelig bij CDA en PVV. Ook over de verkorting van de maximale looptijd van de uitkering bij werkloosheid, de WW, van drie naar één jaar zijn, de partijen het nog niet eens.

Mark Rutte en VVD-Kamerlid Edith Schippers maandag op het Binnenhof. (ANP) Beeld
Mark Rutte en VVD-Kamerlid Edith Schippers maandag op het Binnenhof. (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden