Kabinet-Rutte II staat in de startblokken

Nog sneller dan verwacht is het kabinet-Rutte II klaar voor de start. VVD-leider Rutte en PvdA-leider Samsom zijn het gedurende het weekend helemaal eens geworden over hun regeerakkoord. Hun fracties mogen het vanochtend lezen. Ook het bewindsliedenteam is compleet.

VVD-leider Mark Rutte komt naar buiten na de formatieonderhandelingen met de PvdA op het Binnenhof. Beeld anp

Intussen onthullen ingewijden steeds meer details uit het akkoord. De partijen boeken een grote besparing in op de ziektekosten. De premies voor de zorgverzekeringen worden veel meer inkomensafhankelijk dan nu. Dat kan oplopen tot een jaarbedrag van 5.000 euro voor de hogere inkomens.

Met de beslissing om de Zeeuwse Hedwigepolder helemaal onder water te zetten, maken Rutte en Samsom een einde aan een al jaren lopend hoofdpijndossier. Een diplomatiek conflict met België wordt zo gesmoord. Andere maatregelen lekten vorige week al uit: de hypotheekrenteaftrek wordt ook voor bestaande hypotheken geleidelijk verlaagd, de zorgtoeslag verdwijnt en er wordt voor 1 miljard bezuinigd op het budget voor Ontwikkelingssamenwerking. Het nieuwe kabinet beperkt ook het aantal gemeenten.

Verkeerde been
De regie van de onderhandelaars en de informateurs verloopt overrompelend snel. Steeds is de buitenwereld op het verkeerde been gezet over het schema waarin het proces zich voltrekt. Eerst overvielen zij vriend en vijand al na één week onderhandelen met hun deelakkoord over de begroting voor 2013. Nu blijken zij ook aan het eindakkoord sneller te hebben gewerkt dan zij wilden doen geloven.

Vanochtend om zeven uur kunnen Kamerleden van VVD en PvdA het conceptregeerakkoord ophalen. Zij mogen het lezen in hun fractiekamers, waar om negen uur de fractievergaderingen beginnen. De parlementariërs mogen hun fractiekamers niet verlaten voordat zij hun oordeel hebben gegeven. Een betrokkene zegt: 'Dat is niet in tien minuten gebeurd. Aan beide kanten wordt flinke pijn geleden.'

De fracties hebben het recht van amendement. Er worden geen grote veranderingen verwacht. Om één uur vanmiddag komen de onderhandelaars van VVD en PvdA weer bijeen. Vandaag of morgen wordt Rutte door de informateurs Kamp en Bos voorgedragen als formateur - de man die de bewindslieden bij elkaar moet zoeken. De Kamer moet die voordracht dinsdag of woensdag bekrachtigen in een debat.

Posten
Veel tijd heeft Rutte dan niet meer nodig, want de verdeling van de posten is rond. De VVD krijgt zeven ministers, de PvdA zes. Daar staat tegenover dat de PvdA vier staatssecretariaten krijgt en de VVD drie. Grote verrassing is het VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert als eerste vrouwelijke minister van Defensie. Haar partijgenoot Henk Kamp gaat naar Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ELI). De huidige VVD-fractievoorzitter Stef Blok wordt minister op de nieuwe post Wonen en Rijksdienst, waar hij de hervorming van de woningmarkt en van de overheid gestalte moet geven. De huidige minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken valt buiten de boot. De VVD brengt meer vrouwelijke ministers in dan de PvdA: drie tegen twee.

Bij de PvdA zijn nu ook de vier staatssecretarissen bekend. Daarbij hebben de sociaal-democraten wel een man-vrouw-evenwicht gevonden. Op VWS komt oud-topambtenaar Martin van Rijn. De huidige directeur bij zorgpensioenfonds PGGM is 'de beste voor de post', aldus een ingewijde. Wilma Mansveld, gedeputeerde uit Groningen, wordt staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu. Oud-PvdA-Kamerlid Co Verdaas, gedeputeerde in Gelderland, komt naar ELI. Het Kamerlid Jetta Klijnsma keert terug naar Sociale Zaken, waar zij ook in Balkenende IV staatssecretaris was.

Bij de VVD wordt de Haagse wethouder Sander Dekker staatssecretaris op Onderwijs. Fred Teeven blijft op Justitie, Frans Weekers op Financiën.

Lees meer in de Volkskrant van vandaag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden