Kabinet roept op tot aangifte na intimidatie door aanhangers Erdogan

De dreigementen en intimidaties bij Turkse Nederlanders onderling na de mislukte coup in Turkije zijn ontoelaatbaar. Dat stelt het kabinet donderdag in een brief aan de Tweede Kamer. Het kabinet roept mensen die bedreigd worden op hiervan aangifte te doen bij de politie.

Redactie
Minister Koenders. Beeld reuters
Minister Koenders.Beeld reuters

'Conflicten of spanningen waar dan ook in de wereld zijn nooit een excuus voor intimidatie, bedreigingen of vernielingen in ons land', schrijft minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken in de brief. Het kabinet benadrukt dat het nodig is de rust in de Turks-Nederlandse gemeenschap te bewaren en verdere escalatie te voorkomen.

Naar aanleiding van de couppoging zijn de spanningen in Nederland toegenomen tussen aanhangers van president Erdogan en aanhangers van diens rivaal Gülen. Aanhangers van de Gülen-beweging in Nederland worden bedreigd en ervaren intimidatie. Het kabinet noemt het onacceptabel dat als er door Erdogan-aanhangers wordt opgeroepen tot 'een grote schoonmaak.'

Zwarte lijsten

Op internet circuleren zwarte lijsten van Turks-Nederlandse bedrijven die zouden moeten worden geboycot omdat de eigenaren met Gülen zouden sympathiseren. Daarnaast ervaren Gülen-aanhangers het vlagvertoon bij moskeeën en de pro-Erdogandemonstraties bij Turkse consulaten in Rotterdam en Deventer als provocerend.

Koenders wijst er verder op dat journalisten zijn belemmerd bij het uitvoeren van hun werk. Zo werd onder meer een cameraploeg van de NOS in Rottedam belagad. 'Dit raakt aan persvrijheid en vrijheid van meningsuiting, fundamentele waarden in onze samenleving', aldus de minister.

De overheid heeft contact met Turkse maatschappelijke organisaties en gemeenten waar spanningen spelen of dreigen.

Lees ook

Turkse Nederlanders met openlijke sympathie voor de moslimgeestelijke Fethullah Gülen worden ernstig bedreigd na de mislukte couppoging in Turkije.

Het Turkse parlement heeft een motie aanvaard waardoor formeel de noodtoestand van kracht is.

Rechters stellen besluit uit

Sommige Nederlandse rechters hebben besloten om nog geen oordeel te vellen over Turkse uitleveringsverzoeken. De Raad voor de Rechtspraak zegt donderdag begrip te hebben 'voor de zorgen die onder rechters leven'. Over de inhoud van die zaken zegt de Raad niets. 'Het is aan individuele rechters te beslissen over uitlevering of rechtshulp aan Turkije, en dat oordeel goed te motiveren.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden