Kabinet: relschopper mag nooit wegkomen

DEN HAAG (ANP) - Jongeren die overlast veroorzaken, mogen nooit ,,zomaar wegkomen'' met dat gedrag. Politie en justitie moeten hen niet alleen aanpakken voor strafbare feiten, maar ook als ze zich asociaal gedragen zonder de wet te overtreden.

De ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie hebben dat aan de Tweede Kamer geschreven. De bewindslieden zullen donderdagavond met de Kamer in debat gaan naar aanleiding van de onrust in de Goudse probleemwijk Oosterwei, vooral veroorzaakt door Marokkaanse probleemjongeren.

De ministers willen dat er duidelijke grenzen worden gesteld voor de jongeren. Daarnaast verwijzen ze naar bestaande plannen om de pakkans na overtredingen te verhogen en de daders snel te straffen.

Intimidatie

De bewindslieden constateren dat Marokkaans-Nederlandse jongeren sinds tien jaar in toenemende mate voor problemen zorgen, in de vier grote steden maar ook bijvoorbeeld in Ede, Nijmegen en Gouda. ,,Het gaat om respectloos gedrag: vernieling, intimidatie, schelden en spugen. Ook komen vooral deze jongens steeds jonger op het verkeerde pad terecht.''

De ministers Ernst Hirsch Ballin (Justitie) en Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) wijzen erop dat de Marokkaanse jongeren oververtegenwoordigd zijn in de criminaliteitscijfers. Ook is hun opleidingsniveau lager dan gemiddeld en is de werkloosheid onder hen relatief hoog. ,,Dit kunnen geen verontschuldigingsgronden zijn voor ongewenst gedrag'', schrijven de ministers.

Gemeenten moeten volgens hen de regie hebben bij de aanpak van de problemen. De bewindslieden roepen de Marokkaanse gemeenschap in Nederland op ook een actieve rol te spelen in de bestrijding van deze problematiek. Marokkaanse Nederlanders weten beter wat er speelt onder hun jongeren en op welke manier die het effectiefst kunnen worden aangepakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden