Kabinet rehabiliteert MH17-patholoog

Het kabinet heeft MH17-patholoog George Maat grotendeels gerehabiliteerd. Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) heeft hem tijdens een persoonlijk gesprek woensdag op het ministerie de hand gereikt en heeft gevraagd of hij in de toekomst weer beschikbaar is om rampenslachtoffers te identificeren. 'Het gesprek liep min of meer goed', is alles wat Maat erover wil zeggen.

Onderzoekers bij de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum waar de lichamen van de MH17-slachtoffers werden geïdentificeerd.Beeld anp

De patholoog-anatoom raakte begin april opspraak na een lezing aan de Universiteit Maastricht waar hij geanonimiseerde foto's van MH17-slachtoffers liet zien tijdens een college over het identificeren van mensenresten. Maat wist naar eigen zeggen niet dat er ook niet-medische studenten en een verslaggever van RTL-Nieuws in de collegezaal zaten. Van der Steur noemde Maats handelen vrijwel direct 'buitengewoon ongepast en smakeloos'. Hij had het college zelf niet gezien.

Minister van Veiligheid en Justitie Ard van der SteurBeeld anp

Kort daarna werd de samenwerking tussen Maat en het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) beëindigd. De wetenschapper had tot dan toe een vlekkeloze reputatie. Internationaal stond hij bekend als 'heer tussen de lijken'. Zijn expertise werd gevraagd bij vrijwel alle groten rampen de afgelopen decennia. Het snelle oordeel van de minister over de vermaarde professor leidde tot fel verzet van collega-wetenschappers. Tientallen van hen schreven een brief aan Van der Steur waarin zij excuses eisten. Zij wezen onder meer op het anonieme gehalte van de gebruikte foto's, het belang van educatie aan toekomstige forensisch experts en het gebrek aan regels voor het geven van colleges. Maat zelf hield bovendien vol dat zijn werkgever, het LTFO, toestemming en foto's voor de lezing had gegeven.

Begin augustus erkende de minister dat het ontbreekt aan 'duidelijke kaders, afspraken en criteria met betrekking tot het geven van lezingen en het vrijgeven en gebruik van (beeld)materiaal'. Wel werd hem nog verweten dat Maat 'zich niet heeft gedragen als wetenschapper', onder meer door zich tijdens de lezing uit te laten over zaken buiten zijn vakgebied (over de oorzaak van de ramp).

Tijdens het tweegesprek woensdag is Van der Steur dieper door het stof gegaan. Hij hoopt dat de samenwerking met Maat in de toekomst kan worden hervat, zo schreef hij maandag al aan de Tweede Kamer: 'In voorkomende gevallen bij grootschalige en complexe identificaties wordt niet uitgesloten dat opnieuw een beroep zal worden gedaan op de expertise van professor Maat. Wij hopen dat hij dan bereid is om een bijdrage te leveren.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden