Kabinet presenteert op Prinsjesdag 5 miljard lastenverlichting

De belastingplannen van het kabinet bestaan uit drie 'pakketten'. Het eerste pakket, een lastenverlichting van 5 miljard euro op arbeid, presenteert het kabinet hoe dan ook op Prinsjesdag in september. Pakketten twee en drie, aanpassing van btw-tarieven en korting op budget voor gemeenten, zijn de komende weken inzet van onderhandeling met de oppositie. Dat melden ingewijden aan de Volkskrant.

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën. Beeld anp

Het kabinet overlegde woensdagavond met vijf oppositiepartijen. Later deze week wordt de Tweede Kamer per brief over de hoofdlijnen van het plan geïnformeerd.

Door de lasten op arbeid te verlagen gaat een werkend huishouden er honderden euro's per jaar op vooruit, zo verwacht het kabinet. Dit kadootje presenteert staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën in elk geval op Prinsjesdag in september. Daarna moet het kabinet alsnog steun voor zijn financiële plannen verwerven bij de oppositie omdat de coalitie van VVD en PvdA geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer.

Over de twee andere pakketten mogen de oppositiepartijen meedenken. Eén voorstel is het verhogen van de belasting op consumptie. Dat geld wil het kabinet vervolgens weer investeren in lagere lasten op arbeid. Het tweede voorstel is het korten van gemeenten met 5 miljard euro. Gemeenten zouden dan meer vrijheid krijgen om de gemeentelijke belastingen te verhogen en de korting van het Rijk te compenseren. Kabinet en coalitie hebben de oppositiepartijen uitgenodigd om te onderhandelen over deze voorstellen. Meer details van de belastingplannen vindt u onderaan dit artikel.

PvdA-leider Samsom arriveert bij het ministerie van Financiën. Beeld anp

Besloten overleg met oppositie

De top van het kabinet overlegde woensdagavond achter gesloten deuren op het ministerie van Financiën met de fractieleiders van VVD en PvdA Halbe Zijlstra en Diederik Samsom en oppositieleiders Alexander Pechtold (D66), Sybrand Buma (CDA), Jesse Klaver (GroenLinks), Arie Slob (ChristenUnie) en Kees van der Staaij (SGP). Ook 50Plus-leider Henk Krol nam deel aan het begin van het overleg, maar hij haakte al snel af toen bleek dat het kabinet niet bereid was om de plannen meteen publiek te maken.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zei vooraf aan het overleg dat de plannen een 'netto lastenverlichting' behelsen. 'Elke Nederlander gaat erop vooruit', zei hij.

De oppositieleiders lieten na afloop van het gesprek weten dat het kabinet later deze week per brief de Tweede Kamer zal informeren over de hoofdlijnen van het plan. De oppositie wil op basis van die brief het gesprek voortzetten.

VVD-fractieleider Halbe Zijlstra bij Financiën. Beeld anp

Dit zijn de belastingplannen van het kabinet

Het plan van het kabinet bestaat uit drie pakketten van elk 5 miljard euro. Pakket 1 stelt het kabinet sowieso voor op Prinsjesdag, 2 en 3 zijn nu al inzet van onderhandeling met de oppositie. Pakket 3 is vrijwel kansloos, staatssecretaris Wiebes van Financiën ondervond bij een eerdere inventarisatieronde al dat hier weinig animo voor bestaat bij de oppositie.

Pakket 1
Arbeidskorting van circa 700 euro per jaar voor middeninkomens. Kosten: 2,5 miljard euro.

Inkomstenbelastingtarief van 42 procent naar 40 procent. Inkomensgrens naar volgende schijf 8.000 euro hoger. Plus voor middeninkomens: circa 100 euro per jaar. Kosten: 900 miljoen.

Loonkostensubsidie voor werkgever die werknemer op of rond minimumloon aanneemt. Kosten: 500 miljoen.

Kinderopvangtoeslag en inkomensafhankelijke combinatiekorting elk 50 euro per jaar omhoog. Kosten: 250 miljoen.

Vermogensbelasting niet meer op basis fictief rendement, maar werkelijk behaald.

Autobelastingen eenvoudiger. Hybrides zwaarder belast.

Dit alles moet circa 40 duizend nieuwe banen opleveren en een gemiddelde koopkrachtstijging van 2 procent. Lagere inkomens zouden tot 3,5 procent erop vooruit gaan, hogere inkomens tot 1,5 procent.

Pakket 2
Verhoging en vereenvoudiging btw door schrappen laag tarief voor meeste producten en diensten.

Vergroening door hogere energiebelasting.

Verlaging en verlenging eerste belastingschijf voor de laagste inkomens.

Kinderopvangtoeslag en inkomensafhankelijke combinatiekorting elk nog eens 50 euro per jaar omhoog.

Pakket 3
Rijk bespaart 5 miljard op gemeenten, die wel zelf belasting mogen heffen.

Besparing van het rijk levert per huishouden 650 euro minder lasten op. Dit voordeel kan weer deels teniet worden gedaan doordat de lokale belastingen omhoog gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.