Kabinet praat maandag verder met oppositie

VAN ONZE VERSLAGGEVERS JAN HOEDEMAN; REMCO MEIJER

DEN HAAG - Het kabinet praat maandag verder met D66, GroenLinks, ChristenUnie en SGP over steun aan de begroting voor 2014. Dat is de uitkomst van beraad vrijdagavond op het ministerie van Financiën tussen minister Dijsselbloem (PvdA) en de financieel woordvoerders van de regeringspartijen (VVD en PvdA) en de vier oppositiepartijen.

De betrokkenen willen de financiële beschouwingen, die vorige week werden uitgesteld, opnieuw een week doorschuiven. In de Tweede Kamer zou komende week over de op Prinsjesdag ingediende begroting worden gesproken, maar dat lijkt van de baan. Daarmee creëren de onderhandelaars ruimte voor nieuwe gesprekken over alle voorwaarden die de oppositie stelt aan politieke steun voor de plannen van het kabinet. Daarin zal het maandag gaan over lastendruk en werkgelegenheid, zo lichtte Dijsselbloem vrijdagavond na afloop toe.

Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken, PvdA) maakte vrijdag excuses voor een opmerking die hij eerder die dag maakte. Het feit dat het CDA zich donderdag terugtrok uit de gesprekken met Financiën was voor hem aanleiding uit te halen. 'Het kabinet heeft een uitgestoken hand aangeboden en krijgt daarvoor een middelvinger terug.'

Nog tijdens de ministerraad van vrijdag zette Timmermans een uitgebreid excuus aan CDA-fractievoorzitter Buma op zijn Facebookpagina. Op zijn wekelijkse persconferentie benadrukte Rutte blij te zijn dat het CDA niet is afgehaakt op andere onderwerpen buiten het meedenken over de 6 miljard aan bezuinigingen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden