Kabinet poogt relatie met Israël te redden

Het kabinet probeert nadrukkelijk om de beschadigde diplomatieke relatie tussen Israël en Nederland te herstellen. Zowel premier Rutte als minister Timmermans van Buitenlandse Zaken noemt het besluit van pensioenfonds PGGM om investeringen in Israëlische banken te staken een 'eigenstandige beslissing waar de overheid niks mee te maken heeft'.

DEN HAAG - Israëlische autoriteiten zetten vrijdagmorgen een van de zwaarst politieke drukmiddelen in om hun ongenoegen te uiten. Voor de tweede maal in korte tijd werd de Nederlandse ambassadeur in Israël, Caspar Veldkamp, ontboden voor een gesprek over een boycotactie van een Nederlands bedrijf. PGGM maakte donderdag bekend dat het niet langer wil investeren in vijf Israëlische banken, omdat deze de bouw van Joodse nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden mogelijk maken.

De boycot 'hoeft van ons niet, we zeggen nooit wat bedrijven moeten doen', zei premier Rutte vrijdagmiddag tijdens zijn wekelijkse persconferentie in Den Haag. 'Het is niet aan de Nederlandse overheid om zich bezig te houden met beslissingen van individuele bedrijven', voegde Timmermans toe.

Toch spreekt het kabinet zich al jaren uit tegen het Israëlische nederzettingenbeleid en ontmoedigt het Nederlandse bedrijven zaken te doen met bedrijven ten behoeve van die nederzettingen. Het besluit van PGGM past volgens Rutte niet in dit ontmoedigingsbeleid. 'Er is geen enkele reden om geen contact te hebben met die banken.' Er is geen overleg geweest met PGGM over het investeringsbesluit.

Alsof hij Tel Aviv rechtstreeks toesprak, benadrukte de premier dat de relatie tussen Israël en Nederland nog altijd 'uitstekend' is en dat Nederland juist 'voorstander is van goede contacten met Israëlische bedrijven'. Rutte bezocht Israël afgelopen december met circa zeventig Nederlandse bedrijven voor een handelsmissie. Ook minister Timmermans benadrukte vrijdag dat Nederland 'graag zaken wil doen' met Israël.

In Israël zit de angst voor een boycot van Israëlische producten en bedrijven diep. Recentelijk trokken ook het Nederlandse waterbedrijf Vitens en ingenieursbedrijf Royal Haskoning zich terug uit Israëlische projecten. Gevreesd wordt voor een Europese boycotbeweging die de Israëlische economie zal ondermijnen.

Israëlische autoriteiten hebben de Nederlandse ambassadeur laten weten dat zij het besluit van PGGM 'onacceptabel' en 'beschadigend voor de relatie' vinden en dat ze willen dat het Nederlandse kabinet zich hier nadrukkelijk tegen uitspreekt. De ambassadeur antwoordde namens het kabinet dat 'Nederland tegen een boycot van Israël is en ook tegen sancties'.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden