Kabinet pakt jonge drinker aan

Eenderde van de Nederlandse jongeren heeft vóór zijn 12de verjaardag zijn eerste alcoholische drankje achter de kiezen. Van de 16-jarigen heeft 87 procent al eens alcohol gedronken....

Van onze verslaggeefster Yvonne Doorduyn

Dat blijkt uit onderzoek van de actualiteitenrubriek EénVandaag. Zestien jaar is in Nederland de wettelijke grens voor alcoholverkoop, maar de naleving wordt maar mondjesmaat gecontroleerd. Regeringspartijen CDA, PvdA en ChristenUnie willen dat niet alleen de verkoop aan 16-minners, maar ook het bezit van alcohol onder de zestien jaar strafbaar wordt. De ministers Klink (Volksgezondheid) en Rouvoet (Jeugd en Gezin) ontvouwen hun plannen daartoe in oktober.

De partijen willen dat uitbaters die zich drie keer schuldig maken aan de verkoop van alcohol aan jongeren voor minimaal drie maanden hun vergunning verliezen. Lokale overheden krijgen meer mogelijkheden om drankmisbruik bij jongeren op te sporen en de Voedsel- en Warenautoriteit krijgt meer mankracht om de bestaande regels te handhaven.

‘Het is in eerste instantie natuurlijk een taak van de ouders’, vindt PvdA-Kamerlid Bouwmeester, die maandag haar ‘Actieplan Alcohol’ presenteerde. ‘Maar waar dat niet lukt, ziet de PvdA het als een taak van de landelijke politiek.’ CDA-Kamerlid Mirjam Sterk is blij met de overeenstemming in de coalitie. ‘Er moet dringend wat gebeuren. Het strengere beleid komt er snel.’

Nederlandse jongeren zijn in Europa koploper in alcoholgebruik op zeer jonge leeftijd. Van de 15-jarigen drinkt 52 procent elke week alcohol. Het aantal kinderen dat met een alcoholvergiftiging op de intensive care belandt, is sinds 1999 verzestienvoudigd tot tussen de 500 en 1.000 kinderen per jaar.

De PvdA wil dat de nieuwe Centra voor Jeugd en Gezin, jeugdartsen, leraren, jongerenwerkers en schoolartsen hun voorlichtingstaak serieuzer nemen. Al bij het consultatiebureau zouden ouders op hun voorbeeldfunctie moeten worden gewezen, vindt Bouwmeester.

Ook in de biologieles zou er meer aandacht voor moeten komen. Daarnaast pleit de PvdA voor meer klinische behandelplekken (nu zijn er dertig) en voor een multimediale campagne om jongeren via rolmodellen op het juiste pad te houden.

Oppositiepartijen VVD en SP vinden de voorgestelde maatregelen erg repressief.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden