Kabinet paait CDA in Eerste Kamer met grootste bezuiniging uit akkoord

Het kabinet koerst op een grote doorbraak in de Eerste Kamer met een handreiking aan het CDA op het terrein van het pensioensparen. Hiermee probeert het kabinet de grootste bezuiniging uit het regeerakkoord binnen te halen. Het CDA beraadt zich dit weekeinde op een oordeel. In de Tweede Kamer was het CDA nog mordicus tegen de wetsvoorstellen.

taatssecretaris Frans Weekers.Beeld anp

Het gaat om de versobering van het pensioensparen, de eerste grote hervorming en de grootste bezuiniging van dit kabinet waarover de Eerste Kamer zich moet uitspreken. De maatregelen moeten 3 miljard euro opleveren in 2017. In de Tweede Kamer waren alleen de coalitiepartijen VVD en PvdA voor de wetsvoorstellen. De oppositie stemde als een blok tegen.

Het plan dreigt zo in de senaat te sneuvelen. Daar heeft de coalitie geen meerderheid en moet steun vinden bij de oppositiefracties om wetsvoorstellen aangenomen te krijgen. Het CDA kan de coalitie aan een meerderheid helpen. Donderdag hebben staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA) van Sociale Zaken en Frans Weekers (VVD) van Financiën met het CDA overlegd. Daaruit put het kabinet goede moed.

Mensen sparen langer voor pensioen
Het gaat om twee wetsvoorstellen. Het ene beperkt de mogelijkheid om jaarlijks belastingvrij te sparen. Nu mag iedereen jaarlijks 2,15 procent van zijn salaris belastingvrij opzijzetten voor de oude dag. Het kabinet vindt dat dit percentage kan dalen. Enerzijds als bezuiniging, anderzijds omdat de pensioenleeftijd stijgt, mensen langer werken en dus langer voor hun pensioen sparen. Ook wil de coalitie het belastingvoordeel beperken tot een maximumsalaris van 100 duizend euro.

Het tweede wetje is een belastingconstructie waarbij werknemers maximaal 1,85 procent in plaats van 1,75 procent opzij kunnen zetten, ook bij salarissen van boven de 100 duizend euro. Wie gebruik wil maken van deze regeling zou dat zelf moeten regelen. In antwoord op vragen van fracties in de Eerste Kamer doet het kabinet een concessie: deze extra regeling kan onderdeel worden van de pensioenregeling en geldt dan voor alle werknemers. Met deze afzwakking hoopt het kabinet vooral het CDA tot steun te verleiden. Het CDA wil nog niet reageren.

Staatssecretaris Jetta Klijnsma.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden