Kabinet overweegt forse militaire bijdrage missie Mali

Nederland wil een forse militaire bijdrage leveren aan de potentieel gevaarlijke VN-vredesmissie in het Afrikaanse Mali. Het kabinet stuurt aan op een Nederlandse inbreng in het hoogste geweldsspectrum, met commando's achter de vijandelijke linies, inlichtingenofficieren en Apache-gevechtshelikopters.

Minister-president Mark Rutte samen met de commandant der strijdkrachten generaal Tom Middendorp (midden) half oktober op bezoek in Adana. De hier gestationeerde Nederlandse patriot missie beschermt de Turkse stad tegen mogelijke raketaanvallen uit Syrië.Beeld anp

Het plan voorziet in de uitzending van circa 400 Nederlanders. Over twee weken ligt het besluit voor in de ministerraad, aldus Haagse bronnen.

Met de deelname hoopt het kabinet de geschonden internationale reputatie te herstellen, blijkt uit een reconstructie van de Volkskrant op basis van gesprekken met vijftien diplomaten, topmilitairen en politici. Twee mislukte pogingen om mee te doen aan de andere Mali-missie, eerder dit jaar onder EU-vlag, hebben veel schade aangericht in Brussel en in Parijs. Gevolg: de aanstaande VN-missie wordt nu zo goed als zeker militair riskanter dan oorspronkelijk de bedoeling was.

Besluiteloosheid
Maandenlange politieke wrijving over Mali tussen de coalitiepartners VVD en PvdA veroorzaakte vertraging en besluiteloosheid in het kabinet, tot frustratie van Nederlandse diplomaten in Brussel. Die moesten er op beslissende momenten tijdens internationaal topberaad het zwijgen toe doen. Of ze kwamen op de proppen met 'niet passende voorstellen', die bij Frankrijk niet in goede aarde vielen.

Oud-minister Bert Koenders (PvdA), die de VN-missie in Mali leidt, deed woensdag wederom een oproep aan VN-leden om militairen te sturen. De Veiligheidsraad heeft bepaald dat 12.600 blauwhelmen naar het land gestuurd moeten worden, maar er zijn er nog maar 5.200 gearriveerd. De Fransen strijden al sinds januari in Mali tegen jihadisten. De EU schoot de Fransen in het vroege voorjaar te hulp, maar 5 van de 27 landen bleven aan de zijlijn staan, waaronder Nederland.

Reputatieschade
Inmiddels is vooral minister Timmermans vastbesloten de reputatieschade te herstellen en is premier Rutte na lang aarzelen overtuigd. Maar de 'makkelijke klussen', zoals het trainen van Malinezen in een ommuurd kamp, zijn al vergeven aan andere landen. Daarom overweegt het kabinet volgens ingewijden een veel gevaarlijker bijdrage. Nederland wil meedraaien in het hoogste geweldsspectrum, met zo'n 70 commando's die achter de vijandelijke linies opereren, onder meer om inlichtingen te verzamelen. Ook staan er circa 70 inlichtingenofficieren voor de VN-hoofdkwartieren in Mali geboekt.

Verder biedt Nederland vier Apache- gevechtshelikopters met piloten en honderd man ondersteuning. Boven op deze groep van 240 man gaat hoogstwaarschijnlijk ook een kleine trainingseenheid mee met eigen bewaking (force-protection) en ondersteuning. Totaal: zo'n 400 mensen. Tot een besluit in de ministerraad willen Defensie en Buitenlandse Zaken officieel niets zeggen over de missie.

Vandaag in de Volkskrant: Na de 'flop
' van Uruzgan en het trauma van Srebrenica zoekt Nederland een manier het blazoen op te poetsen

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans en minister van Defensie Jeanine Hennis-PlasschaertBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden