Kabinet overweegt extra compensatie truckers

Het kabinet overweegt de transportsector extra te compenseren voor de hoge brandstofprijzen. De ministerraad zal vandaag bekijken of de bestaande tegemoetkoming kan worden verruimd zonder afspraken in de Europese Unie te schenden....

De bewindslieden denken aan verhoging van de bestaande compensatie van 5,2 cent per liter diesel, maar zijn er niet zeker van of dit volgende week op Europees niveau zal worden geaccepteerd.

De ministers Zalm van Financiën (VVD) en Netelenbos van Verkeer (PvdA) zullen vandaag overleg plegen met de transportsector, maar ze zullen dan geen concessies doen. De vertegenwoordigers van de vrachtwagenchauffeurs zullen te horen krijgen dat het kabinet weigert een Europese afspraak te schenden om geen eenzijdige regelingen te treffen. Er circuleren wel plannen om de compensatie te verhogen tot tien of vijftien cent per liter diesel, maar het kabinet is nog niet zover dat hierover vandaag al een beslissing kan worden genomen.

De Europese regels verbieden niet elke aanpassing van de compensatie aan de transportsector, maar de EU-ministers hebben afgesproken elkaar te consulteren voor ze maatregelen nemen. Een betrokkenen: 'Zalm is erg boos geworden over de verlaging van de dieselprijs in Frankrijk en kan nu onmogelijk hetzelfde doen.'

Op de ministeries van Financiën, Verkeer en Waterstaat en Economische Zaken wordt druk gewerkt aan voorstellen die Netelenbos volgende week mee naar Brussel neemt. Die komen vandaag in de ministerraad.

Een Kamermeerderheid van VVD, D66 en CDA heeft gisteren aangedrongen op snel overleg met de transportsector. VVD-leider Dijkstal en D66-leider De Graaf vinden dat het kabinet met spoed de impasse moet doorbreken.

In België begonnen de chauffeurs na een chaotische actiedag gisteravond hun blokkaden op te heffen, omdat hun onderhandelaars hadden ingestemd met het aanbod van de regering voor een gedeeltelijke compensatie. Bij ongelukken tijdens de acties vielen een dode en twee gewonden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden