Kabinet overweegt bombarderen IS in Syrië

Het kabinet wil langer doorgaan met de militaire missies in Irak, Mali en Afghanistan. Dat heeft de ministerraad vrijdag besloten. Ook overweegt het kabinet deel te gaan nemen aan bombardementen op doelen van Islamitische Staat in Syrië.

Minister van Defensie Jeanine Hennis bezoekt de Nederlandse militairen in het Malinese Mali. Beeld anp

In totaal zijn voor de missies in Irak, Mali en Afghanistan nu ruim negenhonderd militairen uitgezonden. De omvang van de bijdragen wordt wel iets kleiner. 'Je doet een klein stapje terug, maar je draagt nog steeds fors bij', zei minister Jeanine Hennis vrijdag in een toelichting.

De Nederlandse deelname aan de internationale coalitie in Irak tegen Islamitische Staat (IS) zal nu tot 1 oktober 2016 lopen. Vanaf oktober worden dan vier F-16-gevechtsvliegtuigen ingezet. Nu zijn dat er nog zes. Verder blijven Nederlandse militairen de Iraakse en Koerdische strijdkrachten op de grond trainen. Nederland wil ook met België gaan samenwerken.

Syrië

Het kabinet heeft laten onderzoeken of er een volkenrechtelijk mandaat bestaat voor het bestrijden van IS in Syrië. Tot nog toe nam Nederland niet deel aan bombardementen boven Syrië omdat niet duidelijk was of internationaal recht die deelname toestaat. Juristen zijn van mening dat van een dergelijk mandaat sprake is, zei minister Lilianne Ploumen vrijdag. Ze sprak namens minister Koenders van Buitenlandse Zaken.

Juristen die het kabinet adviseren oordelen dat aanvallen op IS in Syrië gelegitimeerd zijn omdat de terroristische beweging vanuit Syrië aanvallen op Iraakse doelen uitvoert en aanstuurt. Het Syrische regime van Assad slaagt er niet in om dat te voorkomen, daarom zou de internationale coalitie ook in Syrië moeten kunnen optreden, stellen de juristen.

Toch wil het kabinet nog verder onderzoek doen en wacht het nog op de reactie van een volkenrechtelijk adviseur. Ook als er een mandaat is, moet het kabinet alsnog een politieke afweging maken, zei Ploumen. Het kabinet wil graag samen optrekken met andere EU-landen. Momenteel voeren alleen de Verenigde Staten en enkele Arabische bondgenoten aanvallen op IS-doelen in Syrië uit. Vooralsnog blijft de Nederlandse inzet beperkt tot Irak.

Minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Beeld anp

Verlenging

De bijdrage aan de VN-missie in Mali zal nu duren tot eind 2016. In het noorden van Mali zijn extremistische groeperingen actief. VN-militairen staan het land bij in de strijd tegen deze groepen. De Nederlandse militairen richten zich vooral op het verzamelen van inlichtingen. Ook de inzet van civiele experts en politiefunctionarissen wordt voortgezet.

Nederland zal ook langer meedoen aan de NAVO-missie in Afghanistan. Het land is sinds dit jaar zelf verantwoordelijk voor de veiligheid, maar de Afghaanse veiligheidstroepen worden nog steeds getraind door NAVO-militairen. De eerste fase van de NAVO-missie zou oktober dit jaar aflopen, maar de NAVO heeft die fase nu verlengd. Ook Nederlanders doen hieraan mee en zullen dat dus langer doen. Over deelname aan de tweede fase is nog geen besluit genomen. De NAVO-missie eindigt eind 2016.

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken laat zich bijpraten door militairen in Afghanistan. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden