Kabinet: opheffing regering Antillen is bespreekbaar

Nederland is bereid de relatie met de Nederlandse Antillen drastisch te wijzigen. De afzonderlijke eilanden krijgen een rechtstreekse band met Nederland....

Van onze verslaggever

Met dit standpunt nam het kabinet vrijdag een voorschot op een naar verwachting moeizame discussie met de autoriteiten op de eilanden. Geen van de eilanden streeft naar onafhankelijkheid.

Over de nieuwe verhoudingen met 'Den Haag' lopen de meningen echter uiteen. De regering stelt een hele reeks voorwaarden, varieërend van integer bestuur tot strenge handhaving van wetten .

Het kabinet sluit zich in grote lijnen aan bij het advies dat dit najaar werd uitgebracht door een Nederlands-Antilliaanse commissie. Deze commissie-Jesurun stelde vast dat de Antilliaanse regering er niet in slaagt armoede en criminaliteit te bestrijden, geldverslindend is, en een bron van corruptie.

De regering in Willemstad kan, wat de commissie betreft, opgeheven worden. Curaçao en Sint Maarten zouden zelfstandige eilanden binnen het Koninkrijk moeten worden, Bonaire, Saba en Sint Eustatius krijgen de nieuwe status van 'Koninkrijkseiland'.

In januari zullen de eilanden gezamenlijk proberen een reactie te formuleren op de nieuwe voorstellen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden