Kabinet opent meldpunt waar Polen kunnen klagen

Na het PVV-meldpunt waar Nederlanders kunnen klagen over Polen is nu door het kabinet een meldpunt geopend waar Polen kunnen klagen over hun behandeling in Nederland.

Minister Kamp op werkbezoek. Beeld null
Minister Kamp op werkbezoek.

Het gaat om klachten over malafide uitzendbureaus die uitzendkrachten uitbuiten. Vooral MOE-landers - inwoners van Midden- en Oost Europese landen zoals Polen, Roemenen en Bulgaren - zijn het slachtoffer van deze bemiddelaars.

Nederland ligt internationaal onder vuur door het 'Polen-meldpunt' van de PVV. Het Europees Parlement vindt het bijvoorbeeld stigmatiserend en roept de Nederlandse regering op zich ervan te distantiëren. Dat weigert het kabinet omdat het gaat om een actie van een politieke partij en niet om kabinetsbeleid.

Minister Henk Kamp (VVD) van Sociale Zaken, de initiatiefnemer, ontkent elke relatie van het nieuwe meldpunt met het 'Polen-meldpunt' van de PVV waar burgers klachten kunnen indienen over Polen en andere Oost-Europeanen. 'Ons meldpunt is al veel eerder aangekondigd als onderdeel van een heel pakket maatregelen. Het duurt even voordat bijvoorbeeld zo'n gratis telefoonnummer is gerealiseerd', aldus Kamps woordvoerder. Hij kondigt aan dat Kamp niets zal doen met de klachten die binnenkomen over het PVV-meldpunt, en die bij Kamp zullen worden afgeleverd. Daarvoor moeten ze bij de politie of gemeente zijn.

Klagers en tipgevers
Kamp pakt zijn eigen meldpunt groots aan. Hij heeft een gratis telefoonnummer, een site en een postbus geopend voor klagers en tipgevers. Het meldpunt is niet alleen voor burgers en slachtoffers van illegale arbeid en uitbuiting, maar ook voor ondernemers die zich oneerlijk beconcurreerd voelen. Er zijn al honderd rechercheurs ingezet om de duizenden malafide bureautjes aan te pakken. De uitzendbureaus en inhurende bedrijven kunnen bij overtredingen forse boetes tegemoet zien. Ook is een registratieplicht ingevoerd voor uitzendbureaus.

Onlangs constateerde een onderzoekscommissie van de Tweede Kamer dat in Nederland vijf- à zesduizend malafide uitzendbureaus actief zijn die zo'n 100 duizend mensen uit vooral Midden- en Oost- Europa aan werk helpen. Die worden vaak onderbetaald en in slechte huisvesting ondergebracht. Met wetgeving over veiligheid en werktijden wordt de hand gelicht; sociale premies en belastingen worden ontdoken.

Misstanden kunnen worden gemeld bij het meldpunt via het gratis telefoonnummer 0800-5151. Er kan ook anoniem worden geklaagd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden