Kabinet op de rit

Na een half jaar regeren lijkt Rutte II de moeizame start eindelijk te boven. Er wordt geregeerd.

Nog geen twee maanden geleden was de stemming rond het kabinet Rutte II zorgelijk. Het gebrek aan een meerderheid in de Eerste Kamer bleek een groter struikelblok dan de architecten Rutte en Samsom hadden voorzien. Het woonbeleid werd met de hakken over de sloot van de ondergang gered, maar daar gingen paniekerige onderhandelingen aan vooraf. De inkt van het regeerakkoord was nog niet droog of het moest alweer opengebroken. Wie had gehoopt dat PvdA en VVD continuïteit en politieke rust zouden brengen, zag de toekomst opeens somber in. En hoe moest dat nou met die andere grote projecten: de arbeidsmarkt, de zorg, de pensioenen?

Het was ook in die dagen dat Samsom ons een nationaal akkoord voorspiegelde: werkgevers, werknemers, coalitie en oppositie zouden nog voor de troonswisseling samen een plan maken om het land er bovenop te helpen. Van die ene grote klaroenstoot is het niet gekomen, maar er is wel vooruitgang: precies een halfjaar na de presentatie van het regeerakkoord staan de grote plannen in de steigers. Stap voor stap heeft Rutte II progressie geboekt. Zo ontpopt het zich wel degelijk tot het hervormingskabinet dat het zo graag wil zijn.

Over alle veranderingen op de arbeidsmarkt is een akkoord gesloten in de polder. Ook met de zorgsector kwam er een deal over de gevolgen voor werknemers. En nu is er ook de toekomstvisie op de langdurige zorg - een kantelpunt in het denken over de relatie tussen burgers en overheid. 'Red uzelf', wordt het motto, 'tenzij dat echt niet meer lukt.' De uitwerking wordt nog lastig genoeg, maar dat alle belangenorganisaties achter die nieuwe grondgedachte zijn gaan staan, is een prestatie van formaat.

Daarmee is ook de strategie van het kabinet duidelijk: eerst draagvlak buiten Den Haag, daarna de oppositie in de Tweede Kamer overtuigen. De buitenparlementaire coalitie die nu is gesmeed, vergroot de druk op bestuurlijk ingestelde oppositiepartijen als CDA, D66, GroenLinks, SGP en ChristenUnie om niet alsnog dwars te gaan liggen.

Zo maken de akkoorden in de polder de weg vrij voor een tsunami aan wetsvoorstellen die nog voor de zomer worden ingediend. Het kabinet mag er inmiddels enig vertrouwen in hebben dat ze in vruchtbare aarde vallen.

Raoul du Pré

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden