Kabinet niet tegen andere status van Palestijnen bij VN

Een opwaardering van de status van de Palestijnse Autoriteit bij de Verenigde Naties is op dit moment 'niet opportuun', maar het kabinet is hier 'niet principieel' op tegen. Dat zei minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken donderdag in een debat in de Tweede Kamer.

Premier Mark Rutte spreekt met minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans op de tweede dag van het debat over de regeringsverklaring van Rutte II. Beeld anp

'Als statusverhoging bijdraagt aan het vredesproces, steunen wij het', verklaarde de bewindsman. Maar nu hij 'signalen' heeft dat de Amerikanen weer een actievere rol willen gaan spelen in het vredesproces tussen Palestijnen en Israël, wil hij dat niet dwarsbomen.

Timmermans zal proberen de Europese Unie op één lijn te krijgen over deze kwestie. Aangezien er geen overeenstemming bestaat onder de landen van de Unie voor of tegen de statusverhoging van de Palestijnen, lijkt inzetten op onthouding 'verstandig', zei hij.

In een brief eerder op de dag aan de Kamer liet Timmermans al weten de statuswijziging niet te steunen omdat 'de effecten ervan per saldo negatief' zijn. Hij ziet geen juridische bezwaren tegen de stap die zeer waarschijnlijk door een grote meerderheid van de Algemene Vergadering van de VN zal worden gesteund.

Volgens Timmermans is zijn 'oprechte zorg' dat de Palestijnen zich in hun eigen voet schieten als ze hun plan op dit moment doorzetten. Hij heeft dat ook tegen zijn Palestijnse ambtgenoot Riad al-Malki gezegd.

Die wint er niets mee als het Amerikaanse Congres geld voor de Palestijnen gaat blokkeren, aldus de PvdA-bewindsman.

De Palestijnse Autoriteit wil als 'niet-lidstaat' als waarnemer bij de Algemene Vergadering worden toegelaten. Ze is nu nog waarnemer als 'entiteit'. Als 'niet-lidstaat' kan ze toetreden tot internationale verdragen, zoals het Statuut van Rome over de oprichting van het Internationaal Strafhof. De Palestijnen zouden daardoor sterker staan in de vredesonderhandelingen met Israël.

De SP herinnerde de bewindsman er nog wel fijntjes aan dat hij eerder twee keer voor statusverhoging van de Palestijnen heeft gestemd. Een motie van D66 en SP om de statusverhoging toch te steunen, haalde het niet. Die kreeg alleen nog steun van GroenLinks en de Partij voor de Dieren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden