Kabinet niet aanwezig bij herdenking genocide

Het kabinet stuurt geen afgevaardigde naar de herdenking van de Armeense genocide aanstaande vrijdag in Assen en Almelo. Dat zei minister Jeanine Hennis van Defensie vandaag in antwoord op vragen van de ChristenUnie. Turken en Armenen moeten gezamenlijk tot een standpunt hierover komen, zei Hennis. Onderwijl blijft het kabinet spreken over 'de kwestie'.

Het monument bij de Armeense kerk in Almelo ter nagedachtenis aan de Armeense genocide van 1915. Beeld ANP

Wel zullen hoge ambtenaren aanwezig zijn bij de plechtigheid in Nederland en wordt de regering bij de herdenking in de Armeense hoofdstad Jerevan vertegenwoordigd door de ambassadeur. Volgens Hennis wordt er zodoende toch op 'zeer gepast niveau uiting gegeven aan het medeleven'.

ChristenUnie-leider Arie Slob had Hennis gevraagd om een eerder besluit te herzien. 'Je geeft pas echt invulling aan medeleven als iemand uit het kabinet aanwezig is', zei hij. Het argument van 'volle agenda's' gaat volgens hem niet op: ministers kunnen wel tijd vrij maken voor het coalitieberaad dat al een week duurt.

Vrijdag herdenken Armeniërs dat hun voorouders honderd jaar geleden in groten getale werden verdreven en vermoord door Ottomaanse troepen. Schattingen van het aantal doden lopen uiteen van honderdduizenden tot anderhalf miljoen Armeniërs.

Turkije ontkent dat er sprake was van genocide. Wel zei de Turkse premier Ahmet Davutoglu vandaag in een boodschap aan Armeniërs: 'We herdenken met respect de Ottomaanse Armeniërs die tijdens de deportatie van 1915 om het leven zijn gekomen en delen de pijn van hun kinderen en kleinkinderen.' Hij sprak niet over genocide, maar verwees wel naar de discussie over dat woord: 'Het is problematisch om alles terug te brengen naar een enkel woord, alle verantwoordelijkheid bij de Turkse natie te leggen en dit te combineren met een taalgebruik van haat.'

Het Nederlandse kabinet zegt zich in te spannen om de dialoog tussen Armenië en Turkije te bevorderen. Daarom spreekt ook Nederland niet over genocide, maar over 'de kwestie van de Armeense genocide'. Een motie om niet langer over 'de kwestie' te spreken, haalde het niet in de Tweede Kamer.

Ook de oproep van Slob om de koning of de premier naar Jerevan te laten afreizen, kreeg geen meerderheidssteun in de Kamer. De ChristenUnie-leider zal zelf wel naar Armenië gaan vrijdag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden